İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Doktor Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'nun da bulunduğu 14 maznun hazır bulundu. 

 

Duruşmanın başlamasının ardından bir bölüm maznun avukatlarından Arzu Becerik söz alarak, maznunlardan Hakan Çelikkaya'nın savunmasının alınmamış olduğunu hatırlattı. Sanığın bulunmamasının devletin meselesi olduğunu dile getiren avukat Becerik, "Hakan Çelikkaya'nın savunmasının alınmamış olması nedeni ile müvekkillerimin yargılanmasına devam edilmemesi gerekir" dedi.

 

Bu sırada maznun Hakan Çelikkaya salonda olduğunu belirtti. Bunun üzerine mahkeme maznun Hakan Çelikkaya'nın korunmasını dinledi. Bir kafede olduğu sırada tutuklandığını belirten Çelikkaya, "Bende herkes gibi kalabalığın içindeydim. Polisin dağılın demesi üzerine vaka yerinden ayrıldım. İddia edildiği gibi bende deniz gözlüğü yoktu" dedi. Savcılıkta yanında deniz gözlüğü olduğu şeklindeki ifadeleri hatırlatılan maznun Çelikkaya, "Normal gözlüğüm deniz gözlüğü sayılmış olabilir. O vakit ki ifadelerimi kabul etmiyorum" dedi. Duruşmayı erteleyen mahkeme ifadesi alınmayan maznunlardan Murat Sezgin'in savunmasının alınabilmesi için ile ilgili yakalama karar çıkarttı.

 

Mahkeme ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü'ne makale yazılarak 8 Temmuz 2013 günü Gezi Parkı'nın açılış saati ve çekilen görüntülerin saatinin sorulmasına karar verdi.

 

İDDİANAME

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Doktor Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'nun da aralarında yer aldığı 5 kuşkulu ile ilgili "Suç işlemek amacıyla teşkilat kurma, Yasaya ters toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen spontane dağılmama, Halkı yasaya ters toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5'er yıldan 13'er seneye kadar mapus cezası istenmişti. İddianamede diğer 21 kuşkulunun ile ilgili ise "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 sene 6 aydan 3 seneye kadar mapusu talep edilmişti.

 

Kaynak: Kamuturk

Editör: Wan Haber