Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara Sincan'daki mitinginin ardından Taksim Gezi Parkı'nda tansiyon yükseldi.

Polis, yapılan uyarının ardından Gezi Parkı'na müdahalede bulundu. Taksim'e çıkan caddelere dağılan göstericilere polisin müdahalesi sürüyor. Göstericilerin revir olarak kullandığı Divan Otel önüne atılan gaz bombası lobiyi de yoğun bir şekilde etkiledi. Bu arada jandarmaya ait 2 TOMA da destek için Taksim'e geldi.Protestoların 19. gününde Gezi Parkı'na müdahale edildi. Başbakan Erdoğan'ın Ankara mitingi sırasında "Yarın İstanbul mitingimiz var, boşaltmazsanız, güvenlik güçleri boşaltmasını bilir" açıklamasının ardından polis, saat 20.00 sıralarında meydandaki kalabalığa 'dağılın' uyarısı yapmaya başladı.

'Bu yaptığımız kanunsuz bir eylemdir, Gezi Parkı'nı terk edin, Aranızdaki provokatörlere inanmayın, günlerdir İstanbul'un huzurunu kaçırdığınız yetmedi mi' şeklindeki anonslara göstericiler sloganla karşılık verdi.

GEZİ PARKI DAĞITILDI

Bunun üzerine saat 20.55 sıralarında polis müdahalesi geldi.

Tazyikli su ve biber gazı ile yapılan müdahalenin ardından meydandaki kalabalık dağıldı.

TOMA'ların desteğiyle Gezi Parkı'na da giren güvenlik güçleri, parktaki flama ve bayrakları söktü. Ardından belediye işçileri ve iş makineleriyle parkta kurulan çadır ve stantlar sökülmeye başladı.

Müdahale sırasında yaralananlar için bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

DİVAN OTEL'E MÜDAHALE

Müdahalenin ardından Gezi Parkı tamamen boşaldı. Çadırlarını terk eden eylemciler, Harbiye'ye doğru kaçtı. Gezi Parkı'nın boşaltılmasıyla çatışmaların odak noktası, Elmadağ'daki Divan Otel oldu.

Çadırlarını bırakan yüzlerce eylemci Divan Otel'e sığındı.

Müdahale sırasında yaralanan eylemcilere, Divan Oteli'nin lobisinde kurulan revirde tıbbi müdahale yapılıyor.

Otel çevresini çembere alan polis güçleri, önce tazyikli ve ardından biber gazı ile müdahale de bulundu.Bu sırada otelin içerisine de biber gazı atıldı.

İstiklal Caddesi'nde de eylemcilere destek vermek amacıyla toplanan gruba önce tazyikli su ardından da biber gazı ile müdahale edildi.

Atılan biber gazından çevredeki vatandaşlar da etkilendi. Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un da gazdan etkilenenler arasında olduğu kaydedildi.

JANDARMA TOMA'SINDAN DESTEK

Bu arada Divan oteli ve çevresindeki müdahaleler sırasında jandarmaya ait 2 adet TOMA'nın da kullanması dikkati çekti. Jandarma TOMA'sı protestocu gruba tazyikli su sıktı. İkinci TOMA polisle göstericilerin arasındaki olayların sürdüğü Harbiye-Osmanbey güzergahına doğru hareket etti.

SIRASELVİLER VE HARBİYE KARIŞIK

Sıraselviler ve Harbiye girişindeki müdahaleler de devam ediyor. Sıraselviler'de barikat kurmak isteyen bir gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ediyor.

Çatışmalar uzun bir süredir, bu noktada yoğunlaşmış durumda.

Müdahale sırasında Alman Hastanesi bahçesine de bir gaz bombası kapsülü düştüğü ve hastaların da gazdan etkilendiği iddia edildi.

Mecidiyeköy, Nişantaşı ve Şişli istikametlerinden gelen kalabalık gruplar da polisin müdahalesiyle karşılaşıyor.

Çıkan olaylar sırasında polise mukavemet gösterdiği gerekçesile çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Taksim’e çıkan yollar da trafiğe kapalı tutuluyor.

GECE BOYU YAŞANANLARIN DAKİKA DAKİKA ÖZETİ

04.05- Polisin Taksim'e çıkan cadde ve sokaklarda göstericilere karşı müdahalesi devam ediyor.

03.33- Boğaziçi köprüsünde ikinci müdahale

03.30- Taksim Dayanışması'ndan açıklama: Bu gece ve yarın olacaklardan bütünüyle siyasi iktidar sorumludur.

03.15-Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanıp Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

02.53- Anadolu yakasından yola çıkan protestocu bir grup, Boğaziçi Köprüsü'ne yaklaşırken polis tarafından durduruldu.

02.19- Divan kavşağına takviye olarak iki adet Jandarma TOMA'sı geldi.

01.54- Taksim Divan Otel önünde gerginlik. Polis gazla müdahale ediyor. 

01.50- Polisin Taksim çevresindeki sokaklarda göstericilerle arasındaki çatışma sürüyor. Çatışmalar özellikle Sıraselviler Caddesi'nde yoğunlaşıyor.

00: 51 - ANKARA: Kennedy Caddesi'ndeki kalabalık dağılmıyor. Polis dağılmazsanız toma ile müdahale edeceğiz anonsu yapıyor. Yolu kapatan grubun içinde CHP Milletvekili Emine Ülke Tarhan da var. 

00.21 : TEM'de Taksim'e doğru büyük bir kalabalığın yürüdüğü söyleniyor. 

00: 13 ANKARA : Ankara Kennedy Caddesinde oturma eylemi başladı. ADANA'da ise Adana Atatürk Caddesi'nde yakılan ateş büyüyor. Kentte 6 gözaltı bulunuyor.

"1.20130616001433.jpg"

00.10 : BEŞİKTAŞ : Taksim'de dağıtılan 
Gezi Parkı eylemcileri Beşiktaş çarşıda toplanmaya başladı. Çarşı içi hınca hınç doldu. Henüz polis müdahalesi yok. 

"1.20130616001238.jpg"

ANADOLU YAKASI: Anadolu yakası da ayakta. Boğaziçi köprüsünde polis önlem aldı. Kadıköy metrobüs durağına yürüyenlerin önü de kesildi. 

23.28- 
Polis Divan Oteli'nin önünde. 

22.49- Polis Taksim'e Mecidiyeköy yönünden girişleri kapattı.

22.40- Polis İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi bölgesindeki gruba müdahale ediyor.

22.08 - Taksim Gezi Parkı'na polisin biber gazlı ve tazyikli suyla müdahalesi sırasında eylemcilerden bazıları Tarlabaşı ve İstiklal Caddesi yönüne kaçtı. İstiklal Caddesi'nde toplanan kalabalıktan polise yoğun tepki var. 

22.06 : TAKSİM'E ÇIKAN GAZETECİ CANDAŞ TOLGA IŞIK : Taksim'deyim. Meydan sakin. Gezi boşaltılmış. İçeride dozerler var. İçeri gazeteci alınmıyor

22.00 TAKSİM DAYANIŞMA TWİTTER MESAJI : 
Dayanışma platformundan twitter üzerinden şöyle bir mesaj geldi; "Bu vahşetin sorumlularını, tarihe böyle geçmeyin! Bu şiddeti durdurun"

21.59 - İSTİKLAL CADDESİ : Çok sayıda insan caddeye yığılmaya başladı. İşte caddeden yeni gelen fotoğraf;

"gezi-parki-istiklal-caddesi.jpg" 
21.53 : TAKSİM'DEKİ CAN DÜNDAR'IN ANLATTIKLARI : *Küçük çocukların üzerine gaz bombaları yağıyor. Bunca yıllık gazeteciyim. böyle bir şey görmedim.

*Gerekirse TOMA'nın önüne yatacağım! Yalvarıyorum artık müdahaleyi durdurun!

DİVAN OTELİ'N İÇİ : Gazdan kaçanlar otele sığındı. Otelin zemin katında gazdan etkilenmiş insanlar olduğu haber veriliyor. 


21.42 : Ceylan Otel ve The Marmara yaralılara ve gazdan kaçanlara müdahale için kapılarını açtı. Parkta çok sayıda aile ve çocuk olduğu bildiriliyor. İstiklal Caddesi de haftasonu olması sebebiyle bir hayli kalabalık. 

21-35 İstiklal Caddesi'nde yaralanan bir kişi polis tarafından Taksim Meydanı'ndaki ilk yardım ekiplerinin yanına getirildi.

"screen-shot-2013-06-15-at-9.44.25-pm.png"

21.30 Polis İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na girişleri engelledi.

21.25 Gezi Parkı'na çok sayıda ambulans giriş yaptı. Gazdan etkilenenler hastanelere kaldırılıyor.

21.22  Gezi parkındaki göstericiler gruplar halinde dışarı çıkarılıyor. Park tamamen boşaltıldı. Polis Gezi Parkı'na girişe izin vermiyor.

"screen-shot-2013-06-15-at-9.45.01-pm.png"

21.15- Polis İstiklal Caddesi'ndeki bir gruba TOMA aracıyla müdahale ediyor. Bir müdahale de Sıraselviler Caddesi üzerinde gerçekleşiyor.

21.12- Gezi Parkı'na müdahale sürüyor. Taksim Meydanı ise polisi kontrolü altında ve durum sakin. Bir grup polis ise AKM önünde konuşlanmış durumda.

20.55- Polis ekipleri Gezi Parkı'na girdi. Çadırlar sökülüyor.

"screen-shot-2013-06-15-at-9.45.11-pm.png"

20.50- Polis Taksim Meydanı'ndaki gruplara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.
20.48- Polis, özellikle çocuklar, yaşlılar ve hastaların alanı terk etmesi yönündeki anonsunu tekrarlıyor.

20.46- İstanbul polisi anonslarla Taksim Meydanı'ndaki vatandaşları müdahaleden etkilenmemeleri için alanı terk etmeye çağırıyor.

20.43-  Polis, "Basın mensubu arkadaşlar, alanı boşaltın" anonsu yaptı.

20.28- Polislerden eylemcilere:

"Size yaptığımız son uyarılar. Yaptığınız işgal eylemine son verin" anonsu yapıldı. Polis, "Grup dağılmadığı takdirde zor kullanılarak dağıtılacaktır. Size yaptığımız son uyarılar. Yaptığınız işgal eylemine son verin" dedi.

*İnternetHaber

Editör: Wan Haber