MYO Organik Tarım ve Bahçe Tarım bölümleri tarafından hazırlanan serada çeşitli sebzeler yetiştiriliyor. Yeşil soğan, turp, maydanoz ve marul gibi sebzelerin yetiştirildiği serada şimdi de topraksız tarım dönemi başladı. Serada öğrencilere uygulamalı ders veren Organik Tarım ve Bahçe Tarım bölümünden Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda seralarda sorumlu Haydar Bağcı, öğrencilere teknik konularında bilgiler verdi. MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, okul olarak hem öğrencilere hem de bölge halkına uygulamalı eğitim vermeye çalıştıklarını belirtti. Görentaş, “MYO’ların hedeflerinden en önemlisi uygulamalı eğitim vermektir. Derslerin yanında uygulama yapılmazsa verilen derslerin de çok fazla bir etkisi olmaz. Biz de uygulamalı ders yapmak için bir sera kurduk. Artık öğrencilerimiz derste öğrendiklerini burada uygulamalı olarak öğreniyorlar. Türkiye’nin şartlarına baktığımızda devletin her mezun olan gence iş bulma imkanı yok. Bizim de amacımız mezun olan gençlerimize bir meslek sahibi yapmaktır. İyi bir eğitimle buradan mezun olan öğrencilerimize gelir getirecek bir meslek sahibi etmek istiyoruz. Öğrencilerimiz eğer devlet bünyesinde iş bulamazlarsa o zaman bizim öğrettiğimiz alanda iş yapabilirler. Bu konuda da olumlu sonuçlar alıyoruz” dedi.


TOPRAKSIZ ÇİLEK YETİŞTİRİYORLAR
Kurdukları serada topraksız tarım alanı oluşturduklarını ve burada çilek yetiştirdiklerini belirten Görentaş, “Burada bir seramız var. Bu seranın boş alanını topraksız tarım için kullandık. Burada plastik borular döşedik ve bu borularda topraksız tarım yapılıyor. Şu anda burada çilek üretimi yapılıyor. İleriki dönemlerde topraksız tarım yapma için 2 sera daha kuracağız. Projelerimizi tamamladık ve gerekli yerlerle görüştük. Eğer devletten veya ilgili yerlerden destek bulursak bu seraları kuracağız. Çiftçilerimizin de sürekli buraya gelmelerini arzu ediyoruz. Gelip buradaki çalışmaları görsünler ve kendi alanlarında uygulasınlar” şeklinde konuştu.


Topraksız tarım konusunda kısa bir teknik bilgi veren Organik Tarım ve Bahçe Tarım bölümünden Öğretim Görevlisi Haydar Bağcı da, “Burada toprak kullanmıyoruz. Bu çalışmamız teknik bilgi ve altyapı isteyen bir çalışma. Yetiştirme harcımızı boruları dolduruyoruz. Ardından getirdiğimiz çilek fidelerini uygun bir şekilde buraya ekiyoruz. Daha sonra damla sulama sistemi ile çileklerimizi yetiştiriyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber