Geçen yıl 30 Haziran'da yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi için arayışta olan GETOB, üyelerine ve diğer konaklama işletmecilere uyarıda bulunarak yürürlüğe giren yasa hükümlerini yerine getirmenin telaşı içerisinde yanılgıya düşmemelerini istedi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü O. Cahit Sarıbey, "30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında Konaklama sektörü olarak bizler 'Az Tehlikeli' sınıfta yer almaktayız. Temmuz 2013 tarihinden itibaren de personel sayısı 50 ve üzeri olan konaklama tesislerinin, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun kapsamında tüm görev ve sorumlulukları yerine getirecek şekilde personel istihdamının sağlanması veya bu konuda hizmet alımı yoluna gitmesi gerekiyor" dedi.
Personel sayısının 50 kişiyi bulmayan işletmelere de seslenen seslenen GETOB Müdürü Sarıbey, "Anılan yasa hükümlerine göre Ocak 2013 ayı itibariyle konaklama tesislerinin tamamı yani, 50 kişinin altında personel çalıştıranlar dahil tüm işletmeler için yaptırılması zorunlu olan Risk analizleri, İş güvenliği Eğitimleri, Acil Durum Eylem planlarının hazırlanması ve tatbikatlı yangın eğitimleri bunun yanı sıra tüm otel personellerinin işletmelerde çalışabilmeleri için alması gereken sağlık muayene hizmetlerini yaptırmak ve belgeleri dosyada muhafaza etmek durumundalar" dedi.
"ASILSIZ, BOŞ VE SİZİ SIKINTIYA SOKACAK VAATLERE KANMAYIN"
Yetkisiz ve işin ehli olmayan kişilerce işletmelere yapılacak teklifler konusunda uyarıda bulunan Sarıbey, "Ancak gündemimize yeni giren bu konunun çok yeni olduğu malum. Buna mukabil bu işi yapabilecek İş Güvenliği Uzmanı sayısının az olması şu an için bir dezavantaj. Son günlerde biz bu işi kolaylıkla yaparız, size şöyle indirim sağlarız gibi çeşitli kandırmacalarla ortalıkta dolaşan, çeşitli kanallarla konaklama işletmecilerine ulaşmaya çalışan yetkisiz, yetersiz ve ehil olmayan kişilerin boş vaatlerine kanmayın. Bir iş Güvenliği Uzmanı ayda toplam 180 saat görev alabilir. "C sınıfı" uzmanlık belgesi olan bazı arkadaşlarımız maalesef henüz yapacağı işi bile tam anlamıyla çözebilmiş değil. İnternetten indirir, risk analizini bir şekilde hallederim diyenler bile var. Bu tür kandırmacalarla hareket eden kişilere inanıp, sezonun tam ortasında yani, en yüksek personel sayısına ulaşıldığında SGK müfettişlerince yapılacak kontrolde onbinlerce lira ile telaffuz edilecek cezalara karşılaşmak istemiyorsanız tedbirli olun, işi uzman firmalara yaptırın" dedi.
(BT-MB-İK)

16.02.2013 13:38:35 TSI

Editör: Wan Haber