Ordu içerisindeki FETÖ’cü subayların darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan 4 generalin ifadesine ulaşıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 26 general ve amiral önceki gün tutuklanmıştı. Tutuklanan general ve amirallerden bazılarının ifadelerinde çarpıcı detaylar yer aldı. İşte o ifadeler...

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanlığı’nda görev yapan Tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker: Zırhlı birliklerdeki zırhlı araçlarla Sincan (28 Şubat) benzeri bir gösteri yapılacak; AOÇ, Beştepe ve Çukurambar civarındaki yollarla kavşaklar kontrol altına alınacaktı. Yanıma gelen Cem Albayla bu durumu müzakere edip değerlendik. Bu sırada vatandaş yollara çıkmıştı. Yollar tıkalıydı. Bazı komutanlar televizyon kanallarına bağlanıp peş peşe açıklama yapmaya başladılar. Bu açıklamalardan TSK içinde bir bütünlük olmadığını fark ettim. Silahımı Cem Albaya verdim. Gözaltına alınmak için hazır olduğumu söyledim. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Murat Şirzai: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan, Harekat Başkanı Vekili İrfan Arabacı, “Karargâha gel” diyerek beni çağırdı. Gittiğimde “Genelkurmay’da saldırı var, sen karargâhı emniyete al” dedi. Sabah 6 sıralarında “Benim işim bitti” diyerek karargâhtan ayrıldı. Nereye gittiğini bilmiyorum. Fethullah Gülen benim gözümde irticacıdır. Son dönemlerde de bölücülük yapan bir insandır. Ben FETÖ’cü değilim. Atama listesinde 251. sıradayım. Darbe olursa itaat edeceğimi düşündükleri için adımı yazmış olabilirler.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Tuğgeneral Recep Sami Özatak: Duyduklarımı değerlendirdiğimde darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen’in olduğundan şüphem yoktur. Atama sırasında 321. sıradayım. Atanacağımı belirtilen yerde şu anda Serdar Gülbaş tümgeneral vardır. Şu an amirimdir.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Daire Başkanı Tuğamiral Hasan Kulaç: Saat 19.30’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekat Daire Başkanı Tuğamiral İrfan Arabacı, “Acil durum var, karargâha gel” dedi. Karargâha geldiğimde İrfan Arabacı oradaydı. Arabacı’nın “Birliğe alın” dediği subay ve görevliler içeri alınıyordu. İş yerimde namaz kılmam ancak evime gittiğimde kılarım. Darbe girişiminin Orgeneral Akın Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Bu grupla ilgim yok.

"DARBEYİ SONRADAN ÖĞRENDİK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele baskına katılan ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinde görev alan Selman Çankaya’nın polise verdiği ifade ortaya çıktı. Selman Çankaya, “Bize üslerden talimat geldi. Emir doğrultusunda, silahlarımızı, patlayıcıları, mermileri, sıhhi araç gereçleri hazırlayıp, iki helikopterde beklemeye başladık” dedi. Hava üssünde bekledikleri sırada başka bir helikopterle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in yanlarına geldiğini de ifade eden Astsubay Selman Çankaya, “Bize ‘askeri darbe oldu. Artık yönetim bizde’ şeklinde konuştuktan sonra ve Özel Kuvvetlerden de timler gelince bir devlet büyüğünü almaya gittiğimizi anladık. Ardından da Marmaris’e gittik” dedi. Çankaya, “Helikopterler bizi timler halinde yere indirdi. Çatışma sürdüğü sırada telsizden operasyon düzenlediğimiz kişinin ayrıldığı bilgisini edinince geri çekilmeye karar verdik” dedi.

KÖSE DE KABUL ETMEDİ ANCAK TUTUKLANDI
Darbe girişiminin planlayıcılarından olduğu iddia edilen Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse tutuklandı. Köse ifadesinde “Öncesinde darbe yapılacağını bilmiyordum. Benim FETÖ ile herhangi bir irtibatım yok. Fetullah Cemaatinin darbe olmadan önce de terör örgütü olduğunu bir hukukçu olarak düşünüyordum. Zaten darbe yapılınca silahlı örgüt olduğu anlaşıldı” dedi. Öte yandan FETÖ mensuplarınca Marmaris’teki otele yapılan saldırıda yer aldığı belirtilen Üsteğmen Hasan Arslanbay ve Astsubay Serkan Elçi, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu.

Türkiye gazetesi

Editör: Wan Haber