Genelkurmay Başkanlığı, 2012 yılında hava araçlarıyla gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetlerini açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin hava araçlarıyla 2012 yılında 99 arama kurtarma faaliyeti, 105 hasta/yaralı tahliye görevi gerçekleştirdiği bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde; 2012 yılında TSK bünyesinde bulunan hava araçları (uçak/helikopterler) tarafından, sivillere yönelik olarak icra edilen arama ve kurtarma ve hasta/yaralı tahliyesi görevleri ile ilgili bilgiler yer aldı. Buna göre, hava araçları ile icra edilen arama ve kurtarma görevleri şöyle sıralandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı birlikler 8 arama kurtarma görevinde 15 sivili sağ olarak kurtarırken 1 sivil ölü olarak bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ekipleri 1 arama kurtarma görevinde bulundu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ekiplerinin katıldığı 20 arama kurtarma görevinde 28 sivil sağ olarak kurtarıldığı, 9 sivilinin ise ölü olarak bulundu, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı birimlerin katıldığı 2 arama kurtarma görevinde 1 sivilin ölü olarak bulundu, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı birliklerin katıldığı 68 arama kurtarma görevinde ise 5 sivilin sağ olarak kurtarılırken 2 sivilin ise ölüsüne ulaşıldı. Toplam 99 arama kurtarma görevinde 48 kişi sağ olarak kurtarılırken 13 sivil ölü olarak bulunduğu kaydedildi.
Hava araçları ile icra edilen hasta/yaralı tahliyesi görevlilerinde ise, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 53 hasta/yaralı tahliyesinde 66 sivili kurtarıldığı kaydedildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ekiplerinin katıldığı 19 görevde 18 sivil sağ olarak tahliye edildiği belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin katıldığı 19 görevde ise 18 sivilin sağ olarak tahliye edildiği 4 sivilin ise ölüsünün tahliye edildiği açıklandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin ise 14 görevde, 1 Litvanya, 1 Norveç, 1 Filipinler, 1 Filistin olmak üzere toplam 9 sivili sağ olarak tahliye ettiği, 1'i İngiliz olmak üzere 3 sivilinin ise ölüsünün tahliye edildiği ifade edildi. Açıklamada, Hava araçları ile 2012 yılında 105 hasta/yaralı tahliye görevinde toplam 111 sivilin sağ olarak, 7 sivilin ise ölüsünün tahliye edildiği bildirildi.
(BC-ÖK-Y)

20.01.2013 13:17:58 TSI

Editör: Wan Haber