Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişi kanser hastalığına yakalandığını söyledi.
kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Ekici, "Hem sosyal hem de ekonomik yönden insanı etkileyen bir sorun olan kanser, Dünya'da sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen çok önemli bir sağlık problemidir. Kanser tanısı almış bireylerin sadece yaklaşık yüzde 10'u kalıtsal geçişli kansere yakalanmaktadır. Bu hastalığın oluşmasında en çok, sigara bağımlılığı ve obezite hastalığının etkisi vardır. Bu nedenle kilomuzu normal sınırlarda tutmamız gerekmektedir. Aşırı kilolu olmak bazı kanser türleri için ciddi bir risk faktörüdür. Günde 30 dakikalık bir fiziksel aktivite sağlıklı olabilmemiz için kendi adımıza yapabileceğimiz önemli basamaklardan biridir. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Kanser taramaları erken tanı amacı ile sağlıklı bireylerde hiç bir belirti ve bulgunun olmadığı dönemde yapılan muayene ya da laboratuvar incelemelerden oluşur. DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 5 yatak ile hizmet veren Kemoterapi ünitemizde hastalarımıza tedavi hizmeti vermekteyiz. Bu sayıyı iki katına çıkararak hastalarımızı il il gezmekten kurtarıp yaşadıkları şehirde bu hizmete kavuşturmak istiyoruz. Hastanemiz bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimiz ve sigara bıraktırma polikliniğimiz sigara içmeyi bırakmak için tıbbi tedavi ve danışmanlık desteği vermektedir. Yakında kurmayı planladığımız obezite okulumuzda yeme alışkanlıklarını saptamak, obezite ile baş etme bilgi ve becerisi kazanmak, uzun dönem kilo kontrolünü sağlamak isteyen hastalarımıza uzman hekim ve personellerimiz eşliğinde hizmet vereceğiz" diye konuştu.
Her kanserin kendine özel belirtilerinin olduğunu dile getiren Mithat Ekici, "Ancak bazı belirtiler bize bir doktor muayenesinden geçmemiz gerekliliğini hatırlatır. Bunlardan bazıları; Tuvalet alışkanlıklarında oluşan değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişkinlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük, sebebi bilinmeyen ateş, ağrı, geçmeyen halsizlik hali. Bu bulgular her zaman kanser hastalığının var olduğu anlamına gelmez ancak sebeplerinin bilinmesi gerekmektedir.Kanser erken teşhis ile büyük ölçüde önlenebilir bir hastalıktır. Kanserden korkmak yerine kanseri önleme adına sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmaya çalışmak, düzenli egzersiz yapmak daha doğrudur" ifadelerini kullandı.
(EFE)

04.02.2013 16:14:16 TSI

Editör: Wan Haber