Gençlik ve Spor Bakanlığı, Konya'da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda karateci Selva Nur Akkurt'un müsabakaya çıkarken başörtüsünü çıkarmak zorunda bırakılmasına yönelik harekete geçti. Bakanlık, spor federasyonlarına her yaşta sporcunun kısıtlamaya maruz kalmadan özgürce spor yapmalarının sağlanması konusunda talimatı verdi.
Geçen hafta Konya'da düzenlenen 40. Avrupa Ümit Genç ve 21 Yaş Altı Karate Şampiyonası'nda 17 yaşındaki Türk karateci Selvanur Akkurt'un başörtüsüyle mücadele etmesine izin verilmedi. Akkurt, daha sonra başörtüsünü çıkarmak zorunda kalmış ve başörtüsünü çıkarıp çıktığı müsabakalardan mağlup olup şampiyonadan elenmişti.
Konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın, Spor Genel Müdürlüğü aracılığıyla daha önce gönderdiği talimatı hatırlatmak amacıyla yeniden bir yazıyı kaleme aldığı belirtildi. Gönderilen yazıda sporcuların kıyafet kısıtlamasıyla ilgili daha önce bir yazının gönderildiği ancak son yaşanan olayların ardından, Anayasa'nın 59. Maddesi'ni hatırlatmanın gereğinin ortaya çıktığı ifade edildi. Gönderilen yazıyla, sporcuların kıyafet kısıtlamasına uğramadan özgürce mücadele etmesi bir kez daha hatırlatılırken, buna uymayan federasyonlara, sportif disiplin işlemi yapılacağı öğrenildi.
2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden sporcular için kıyafet sınırlaması kaldırılmış ve dileyen sporcu başörtüsüyle özgürce mücadele edebilmişti.
(SU-BH-S)

16.02.2013 13:37:52 TSI

Editör: Wan Haber