Van´ın Gürpınar ilçesinde kurulan MEYE Tekstil bünyesinde 2´si erkek 87 kişi çalışıyor. İşletme sahibi İsmet Sami, bölgenin geleneksel yapısı nedeniyle ilk başta kadın eleman bulmakta zorluk çektiklerini, ancak daha sonra ailelerin büyük ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Şuanda 85 Gürpınarlı kızın ürettiği penleyeri Arap ülkelerine ihraç eden işletmenin sahibi Sami; "Bunlar benim kızlarım. Hepsininin altın gibi yüreği var. Kızlarımızın bir kısmı köylerden geliyor. İlk önce makine nedir onu dahi bilmiyorlardı. Şimdi ise ürettikleri penyeler Arap ülkelerine gönderiliyor. Hepsiyle gurur duyuyorum." dedi.
 
Merkezi İstanbul´da bulunan MEYE Tekstil, geçtiğimiz Mart ayında Gürpınar´da da bir şube açtı. SODES kapsamında 750 metre kare alan üzerinde açılan şube, 2´si erkek 87 kişiyi istihdam ediyor. İşletmede penye üretimi gerçekleştiriliyor. 87´si de Gürpınarlı olan çalışanlardan 85´i kız. İlk başlarda çalışmalarına sıcak bakılmayan kızlar şimdi ilçe halkından destek görüyor, işletmede eleman eksiği olduğu zaman ilçe halkı kendi kızını işe aldırabilmek için büyük çaba harcıyor.
 
Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren işletme sahibi İsmet Sami, Van´da iki şubelerinin bulunduğunu söyledi. 
 
Şubelerden birinin Van merkezde, birinin de Gürpınar´da bulunduğunu belirten Sami, şu bilgileri verdi:
"Meye Tekstil bünyesinde açılan iki şubemiz var. Biri Van merkezde, biri de Gürpınar´da. Bünyemizde şu anda, Gürpınar´da 87 elemanımız var. Kadınların yapamayacağı zor işler için 2 erkek çalışanımız var, gerisi bayan. Van´da da 220´ye yakın elemanımız var. Gürpınar´daki şubemiz 750 metre kare alan üzerinde kurulmuştur ve burada sadece penye üretilmektedir. Sipariş üzerine üretim gerçekleştiriyoruz. Ham maddemizi İstanbul´dan getirtiyoruz. Haftada 9 bin penye üretebiliyoruz. Ürettiğimiz malları İstanbul´a yollayarak oradan da Arap ülkelerine gönderiyoruz, Rusya´ya, Ortadoğu ülkelerine de gönderiyoruz."
 
SODES DESTEKLİYOR
SODES´ten aldıkları makinelerle Gürpınar şubesini açtıklarını belirten Sami, "SODES´ten sadece makine desteği alarak bu işe başladık burada. 29 makine onlara ait, yetmedi kendimize ait makineler de getirdik. Makineler geri dönüşümlüdür. O da şöyle; iş bittiği zaman kaç adet ise sağlam bir şekilde aide edeceğiz, iş devam ettiği sürece karşılıksız olarak bizde zimmetli duracak" dedi. 
 
Uzun yıllar İstanbul´da iş yaptıklarını, ancak bölge insanı olduğu için artık kendi bölgesine yatırım yapmak istediğini de belirten Sami, karşılaştıkları zorlukları da şöyle anlattı:
 
"Bir Vanlı olarak düşündüm, neden memleketime yatırım yapmayayım diye. Valilik de bize hibe bir alan açacağını söyleyince geldik. İlk başta çok sıkıntı çektik. Bölgeyi biliyorsunuz, insanlar kızlarını göndermiyordu başlarına bir iş gelir diye. 10 kişi ile işe başladık. Sonra giderek bir güven oluştu. Sayımız birden 85´e çıktı. 85 elemanımızı kapılarının önüne bırakıyoruz, eskiden insanlar dışarı çıkamazdı, şimdi olaylar yok daha rahat ortam. Şimdi insanlar gelip kızlarını göndermek istiyor, ama kapasitemiz doldu bu sefer de."
 
´BİZİ YALNIZ BIRAKMASINLAR´
Tesisin Gürpınar´da en büyük ekonomik istihdam yatırımı olduğunu ve yetkililerden gereken duyarlılığı beklediklerini ifade eden Sami: 
"Daha önceki kaymakam bey sağ olsun aşırı derecede ilgilendiler. Ama şimdiki yeni gelen kaymakamla daha görüşemedik, bir irtibata geçmedik, buraya da uğramadı henüz. Yaklaşık 2-3 ay oldu geleli, daha bize uğramadı. Kaymakamlık, belediye, biz onlardan maddi hiçbir şey beklemiyoruz, yeter ki gelsinler, bize bir moral desteği olsunlar, manevi destek olsunlar bu bize yeter. Mesela Halk Eğitim Müdürü bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. Esnaf bize yakın duruyor. Aileler manevi destek veriyor, isteriz ki diğer yetkililerimiz de manevi desteklerini sunsunlar" ifadelerini kullandı.
 
TRAFOYU KENDİ İMKANLARI İLE KURDULAR
TEDAŞ ve Belediye ile ilgili bir anektodu da anlatan İşletme Sahibi İsmet Sami; "Elektrik sıkıntımız vardı, büyük bir tesis tabi, var olan hat kaldırmıyor, TEDAŞ´a söyledik. Dediler, ´kendi imkanınızla yapın´. Biz de bu kapıdaki trafoyu kendimiz alıp montesine kadar kendimiz yaptık, yerleştirdik. TEDAŞ´ın yaptığı tek şey sadece elektriği kesti, bizim elemanımız direğe çıkıp kabloları bağladı. Belediye ile de küçük bir sıkıntımız oldu. Tabi başkanımız yoktu burada, il dışındaydı. Kanalizasyonumuz tıkanmıştı. Belediyeye gittik. Oradaki elemanlar, işte, ´orası özel mülkiyet, biz ilgilenmiyoruz´ dediler. E o zaman herkesin evi özel mülkiyettir. İlgilenmeyecek misiniz? Dedim. Peki, ben de o zaman nüfus müdürüne gideceğim, diyeceğim ki bizim lavabolar tıkanmış gibi bir şeyler söyledim. Tabi başkan bey geldi, ilgilendi, sorun da çözüldü." dedi.
 
İŞ ÇEVRELERİNE ÇAĞRI
Bölgeye yatırım için her türlü koşulun uygun hale geldiğini, devletin de bu kapsamda bazı imkanlar sağladığını da ifade eden Sami, tüm iş çevrelerini bölge illerine yatırım yapmaya çağırdı. Prestij G.
Editör: Wan Haber