Türkiye'nin 70 ayrı şehrinden 350 genç, toplumsal barış için Diyarbakır'da bir araya geldi.
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından düzenlenen "Toplum Gönüllüsü Gençler Toplumsal Barış İçin Diyarbakır'da" isimli konferans düzenlendi. Konferansa ülkenin 70 ayrı şehrinden 350 genç katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, burada bir konuşma yaptı. Baydemir konuşmasına Kürtçe hoş geldiniz diyerek başladı. "Dünyanın nadide şehirlerinden Diyarbakır'a hoş geldiniz. İyi ki varsınız. İyi ki geldiniz" diyen Baydemir, gençlere Diyarbakır'ın gezilecek yerlerini söyledi. Baydemir, "iyi ki şu anda burada bizimle berabersiniz. Bir şiir vardır. Orda şöyle der, orda bir köy var uzakta. O köy bizim köyümüzdür diye. Artık 21. yüzyıldayız. Artık bu çağda bu coğrafyanın içerisinde gitmediğimiz, tek bir köy kalmamalı. Mutlaka Hasanpaşa Hanı'na gidip orada bir yorgunluk kahvesi için. Dört Ayaklı Minare'nin yanından geçmeyin. Dört Ayaklı Minare'nin ayaklarının içerisinden geçin. Ve ayaklarının altından geçerken bir dilek tutun. Ama sizden ricam, tuttuğunuz bu dilek barış olsun" şeklinde konuştu.
Konferansa Ankara'dan katılan Barış Coşkun, hayatında ilk defa Diyarbakır'a geldiğini dile getirerek, Diyarbakır'ın hayallerinin şehri olduğunu kaydetti. Coşkun, "Burası çok farklı bir yer. Gece şöyle ufak bir tur attık. Diyarbakır'ın meydanları, surları gerçekten çok değişik. Şu anda toplumsal barış mesajı vermek için bence en doğru yerdeyiz. 10 senedir toplumsal barış mesajları vermek için uğraşıyoruz. Bir dünyanın hayalini kuruyoruz. Bu hayalimiz şöyle, barışın olduğu, kimsenin kimseyi ezmediği ve insanların birbirini kardeşçe kucakladığı bir dünya hayal ediyoruz" ifadelerini kullandı. Afyondan gelen Ali Aydoğan, bu coğrafyaya biraz uzak bir yerlerden geldiğini aktararak, 10 yıldır TOG olarak toplumsal barış için uğraştıklarını kaydetti. Aydoğan, "Bizi çok dinlememelerine, sesimizi çok duyurmamamıza rağmen ısrarla toplumsal barış diyoruz. Barış diye haykıran 350 genç burada ve eminim ki fırsat verilirse, 35 milyon kişi de toplanabilir" diye konuştu.
Tekirdağ'dan katılan Kübra Karagöz ise, Diyarbakır'dan beklentisinin çok yüksek olduğunu belirterek, 350 gencin barış mesajı vermek için Diyarbakır'da bulunduklarını söyledi. Aydoğan, "Diyarbakır'da bu mesajı vermek için en uygun yer diye düşünüyorum. Gündem bu kadar karışık iken bizim burada toplanıp bu mesajı veriyor olmamız bence dikkate değer bir durum. Aynı yerde, aynı coğrafya da yaşadığımız halde, birbirimize düşmanca yaklaşma yoluna gitmenin yanlış olduğu kanaatindeyiz" dedi.
(MY-YRT-AŞ-Y)

07.02.2013 18:01:18 TSI

Editör: Wan Haber