2012 yılı ekonomisi ve 2013 yılı beklentilerini değerlendiren Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, küresel ekonominin 2012 yılında yüzde 2.4 oranında büyüdüğünü söyledi.
GAGİAD Başkanı Taner Özdurak yaptığı açıklamada, "2013 yılında bu oranın yüzde 3 sınırlarına ulaşılacağı düşünülmekte. Toplam üretim içinde 13 trilyon dolarla AB ikinci, 7.4 trilyon dolarla Çin üçüncü ve 6 trilyon dolarla da Japonya dördüncü sırada yer alıdığını görüyoruz. Bu yıl ise gelişmekte olan ülkelerin dünyada ilkkez olmak üzere, üretim artışına gelişmiş ülkeler seviyesinde katkı vermesi beklenmektedir. Dünya genelinde emtia fiyatlarına baktığımızda, 2012 yılında stokların yarattığı baskı nedeniyle zayıf bir görünüm sergiledi. Standart&Poor's'un 24 emtiayı izleyen GSCI Endeksi, geçen yılın tamamında yüzde 0.8 düşüş kaydetmiş durumda. Uluslararası kuruluşların analizlerinin hemen tamamında petrol fiyatlarının 2013'te bir geçen yıla göre daha düşük seyredeceği beklentileri dile getiriliyor" dedi.
2012 yılı büyümesine de dikkat çeken Özdurak;''Türkiye ekonomisi, 2012 yılını beklentilerin ve hedeflerin de altında bir büyüme ile kapattığını görüyoruz. 2012 yılının ilk dokuz aylık döneminde yüzde 2.6 oranında büyüme kaydeden ekonominin yılı yüzde 2.7'lik bir büyümeyle tamamlaması bekliyoruz.2012 yılında büyüme ve enflasyon açısından risklerin yönetilmesinde ölçü tutturulamadı ve soğutma operasyonu, deyim yerindeyse ekonomiyi dondurma noktasına getirdi. Nitekim, gelir tarafında yeni pazarların yarattığı ihracat artışı ile tartışmalı altın ihracatı, harcamalar tarafında ise kamu harcamaları hariç tutulduğunda, ekonomide özellikle hane halklarının tüketim harcaması ve özel sektörün yatırım harcamalarında eksi değerler aldığı görmekteyiz" diye konuştu.
Cari açık konusuna da dikkatleri çeken Özdurak şunları kaydetti; 2012 yılında dış ticaret açığının önemli oranda azaltılmasına paralel olarak cari açıkta iyileşme sağlanmıştı ve 12 aylık açığın kasım itibarıyla 52 milyar dolar civarına gerilemesi, esas olarak iç talebin baskılanmasından ve yatırımların yavaşlamasından kaynaklandı. Geçtiğimiz yıla göre önemli ölçüde hız kesen ve Kasım-2012 itibarıyla 45.2 milyar düzeyinde bulunan cari açığın, yılın tamamında Orta Vadeli Planlamanın (OVP) altında kalacağı kesinleşmiş durumda. 2013 yılı için beklenen cari açık ise 60 milyar dolardır. Ekonomide 2013'deki büyüme hedefi, doğal olarak cari açığın da artması anlamına geliyor. Türkiye'nin yüzde 4'ü aşan büyüme oranı; yüksek oranlı cari açık doğuruyor. Zira, tasarruf ve kaynak açığı, doğal olarak büyümeyi dış kaynak kullanımına mahkum ediyor. Bu noktada, tasarruf oranının artırılmasına yönelik alınan tedbirlerin başarısı önem taşıyor. Hane halklarının tasarruf oranının artmasından, şirketlerin tasarruflarının artırılması ise daha fazla önem taşıyor. Bu çerçevede 2013 yılının beklentiler ışığında iyi bir yıl olacağı inancımız tam, Gaziantep Ocak Ayı ihracat rakamlarımızda bunu destekler nitelikte. Esas olarak iç Pazar dinamikleri her zaman dile getirdiğimiz gibi canlandırılması esnafa, hizmet üretene ve küçük üreticimize çarpan etkisiyle destek sağlayacaktır. Hammadde dışında mecburi olmadıkça yabancı menşeli ürünlerden çok, yerli ürünlere yönelmemiz cari açığın azalması ve büyümemize destek anlamında; herkesin baklavaya biraz şerbet dökmesi anlamına gerekmektedir" şeklinde konuştu.
(MDC-ÖK-Y)

12.02.2013 15:40:15 TSI

Editör: Wan Haber