Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, Kdz. Ereğli'nin limana ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, ilçe gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği ziyaretinde Kdz. Ereğli'nin limana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Genç, bölge sanayicilerinin uzun yıllardır hazırcılıkla geçindiğinin belirterek, "Biz hazırcılıkla kolay para kazanmayı seven bir toplum olmuşuz. Al sat ticaretini yapmışız. Bizim için zahmetsiz bu ticaret bizim için olmazsa olmaz olmuş. 40 yıl önce oluşması gerek sanayi burada bu hazırcılıktan dolayı oluşamadı. Büyük fabrikanın yanında oluşması gerek sanayiler, küçük fabrikalar imalathaneler oluşturamamışız. Akçakoca bölgesindeki boru fabrikaları neden Ereğli bölgesinde kurulmadı, var mı sorgulayan? Yok. Bizlerde kurumsallaşma yok, paylaşma kültürü yok, aile şirketleri yok. Ereğli'de geçmişten gelen bir sermaye yoktu birde ticaretin kültürü yoktu. Bunları yavaş yavaş oluşturmaya başladık. Gelecekte Ereğli'yi güzel günler bekleyecektir diye düşünüyorum" dedi.
Göreve geldikleri dört yıl boyunca TSO'ya demokrasi getirdiklerini ifade eden Genç, şunları söyledi: "Dört yıllık görevimiz boyunca hiçbir şey yapamadık, ama odaya demokrasi getirdik. Odanın etrafından geçilemeyecek heler içindeyken, odayı iş dünyasına tekrar açtık. Odaya, demokrasi, konuşur hele ve çarşıya indirdik, oda çarşıya şehre halkın içine indi. Çok sıkıntılı bir zamanda bizler göreve geldik. O sıkıntılı dönem bir dönem daha sürseydi, Kdz. Ereğli bitmişti, Kandilli gibi bir yer olurduk. İşte o sıkıntılı dönemlerden dolayı düşündüklerimizin yüzde 60 yapamadık. Bunu TSO Başkanı olarak ben diyorum. Yapamamamızın başlıca nedenleri o sıkıntılı sürecin aşılmasıydı. Bu şehrin seçilenleri, seçilmişleri ne çok büyük görevler düşmektedir. Bunlar seçilmiş sivil toplum örgütleridir. İşte bu seçilmişler, atanmışlar ve ilçenin seçkin esnafları bir araya gelmeli, tek dilden konuşmalıdır. Beraber istişare yapmalılardır. İlçenin sorunlarını Ankara'ya ekiplerle taşımalıdır. Ankara ilçenin sorunlarının ancak yüzde 10'nunu biliyor. Biz Ticaret ve sanayi Odası olarak tüm bakanlıklara sorunları dosya halinde sunduk. Ama bu yeterli olmuyor. Çünkü Türkiye tek elden yani başbakandan yönetildiğinden sorunlarımız bakanlıklardan çıkıp başbakana ulaşmıyor. Kalkınmış ve gelişmiş iller ilçeler gibi sorunlarımızı tek elden ve tek dilde ama sadece bölgenin sorunları olarak gruplarla birlikte ilgililere ulaştırmamız lazım" dedi.
Düzce ilinin üçüncü OSB'yi kurduğunu ve metrekaresinin 60 TL'den alıcı bulduğunu, diğer yandan metrekaresinin 23 TL olan Ereğli OSB'sinin yatırımcılara liman olmadığından cazip gelmediğini kaydeden Genç, konuşmasını şöyle tamamladı: "Kdz. Ereğli'ye büyük yatırımcıların gelmesinin yolu limanın olmasından kaynaklanır. Erdemir limanını yüksek kapasiteli yükleme ve boşaltma işlevi olmasına rağmen üçüncü şahıslar yani sanayiciler o kapasiteyi kullanamıyor. Ayrıca Erdemir limandaki yükleme ve boşaltma dediğimiz elleçleme ücretleri çok yüksek. Dilovası Limanında 2 buçuk dolar iken Erdemir Limanında 6 dolar. Dilovasi Limanında 10 Bin tonluk bir gemi üç vardiya düzeni ile 3-4 vinçlerle 24 saatte yükleme veya boşaltması yapılırken, burada bu süre bir haftayı bulabiliyor. Yani atıl kullanım dediğimiz budur. En son teknoloji kendisi, atıl yükleme ve boşaltmayı da üçüncü şahıslar sanayiciler kullanıyor. Erdemir limanını kullandırıyor mu? Evet, kullandırıyor" diye konuştu.
(HH-SA)

08.02.2013 12:18:27 TSI

Editör: Wan Haber