Dünya Ekonomi Forumu'nun Ortadoğu Kuzey Afrika (MENA-Middle East North Africa) ayağına katılan İSGİD Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yıldız, son 90 yılını Batı ile iyi ilişkiler kurarak geçiren Türkiye'nin aynı zamanda binlerce yıllık tarihi ile Batı dünyası için Ortadoğu'nun anahtarını elinde tuttuğunu ifade etti.
İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Yönetim Kurulu Üyesi, EID İnşaat ve INTRO Grup şirketlerinin sahibi Bora Can Yıldız'ın yaptığı konuşma, Türkiye'nin ekonomik ve tarihi rolünü ön plana çıkardı. Konuşmanın içeriği Gulf News ve Khaleej Times isimli Arap dünyasının önde gelen gazetelerinde manşetlerde yer aldı. Yıldız konuşmasında, Batı dünyasının Ortadoğu'ya maddi ve ekonomik kaygılarla yöneldiğini, buna karşın Türkiye'nin bölgede tarihi ve kültürel bağları ile güçlü ve geçmişten gelen bir yeri olduğunu vurguladı. Can, dünyada en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan genç Türkiye'nin Ortadoğu'da lider rolü olduğunu, Türk şirketlerinin milyarlarca dolarlık iş hacmine sahip olduğunu söyledi. Yıldız, son 90 yılını Batı ile iyi ilişkiler kurarak geçiren Türkiye'nin aynı zamanda binlerce yıllık tarihi ile Batı dünyası için Ortadoğu'nun anahtarını elinde tuttuğunu ifade etti. Sık sık izleyicilerin alkışlarıyla konuşması kesilen Yıldız, şunları söyledi:
"Avrupa ülkeleri benzeri görüşmemiş bir ekonomik kriz ile mücadele ederken, Türkiye güçlü bir ekonomik büyümeye şahit oluyor ve bunda Ortadoğu ile yakın bağlarının katkısı büyük. Kendine özgü özel bir coğrafi konumumuz var, hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya çok yakınız. Bir taraf ciddi bir kriz yaşarken, diğer taraf bize büyük fırsatlar sunuyor. Bu nedenle dünya ekonomik krizinde yolumuza devam edebildik ve krize rağmen büyümemizi sürdürdük."
Yıldız, Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğu ve 775 milyarı geçen üretime sahip olduğunu, dünya bankası tarafından Türkiye üst gelir sınıfına sahip ülke olarak sınıflandırıldığını açıkladı. Yıldız, Türk şirketlerinin komşu ülkelerde ve Ortadoğu'daki fırsatları Çok iyi kullandığını belirterek, "Irak şu anda bir trilyon dolardan fazla alt yapı yatırımı yapıyor, limanlar, otoyollar, boru hatları ve petrol ve gaz alt yapısı... Günlük 2 milyon varil olan petrol üretimi, 2020 yılında 8 milyon varile, 2030 yılında 12 milyon varile çıkacak, bu kadar büyük ve tarihi bir fırsattan bahsediliyor. Hem eğitim sistemimizin sağladığı avantaj hem de nitelikli iş gücüyle, Türk şirketleri bu fırsattan oldukça verimli bir şekilde faydalanıyor" dedi.
Forumun moderatörü Prof. Yahia Zoubir ise şunları söyledi:
"On yıl önce Türkiye düşüş gösteren para kuru ile mücadele ediyordu. Demokrasi ve İslam arasındaki dengesi eleştirilse de, Türkiye ekonomik gelişimini çok iyi yönetti."
(ÖZ-E)

08.02.2013 10:29:25 TSI

Editör: Wan Haber