Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, MHP ilçe teşkilatının arsa satışıyla ilgili iddialarına cevap verdi.
Gemsaz mevkiindeki arsaların son yıllarda çevresindeki fabrikalar tarafından satın alındığını, bu alanın 2008 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 1/5000'lik planlarda depolama alanı olarak kabul edildiğini hatırlatan Çelik, "Borusan A.Ş. ve Çimtaş A.Ş. ortak bir dilekçe ile 1/5000'lik planların 1/1000 ölçekli planlara işlenmesi için Gemlik Belediye Başkanlığına başvuruda bulunmuş, Gemlik Belediyesi'nin 2009/M-406 sayılı kararı oybirliği ile bu planlar kabul edilmiştir. Bu karara göre de eski yollar kapanmış, parsellerin içinde kalmış ve depolama sahası içerisinde yeni yollar oluşmuştur. Dolayısıyla bu alandaki kapanan yollar hariç alanın tamamı oradaki dört fabrikanın arazisi olmuş. Kapanan yolların oluşumuna baktığımızda ise hiçbirisi imar kanunun 18'nci maddesine göre oluşmamış, imar kanunun 15 ve 16'ncı maddelerine göre oluşmuş.  Yine bu arazi 2008 yılından beri birçok pazarlıkların konusu olmuş. En son encümenin 31.03.2010 tarih ve E/156, E/157 sayılı kararları ile yoldan ihdas edilip, Gemlik Belediyesi adına tescil edildikten sonra m2'si 250 TL'den satışı yapılmış.. Bu karar bizden önceki döneme aittir. Bu karardan hiç bahsedilmemesi ve bu karara itiraz edilmemesi de çok manidardır, bunu da kamuoyunun dikkatine sunuyorum" dedi.
Satış talebi kendilerine ulaştıktan sonra konuyu incelediklerini anlatan Çelik, "Borusan yetkililerinden Gemlik Belediye Meclisi'nde isteklerini meclis üyelerine anlatmalarını istedik. Borusan A.Ş., bu bilgilendirmeyi, 18 belediye meclis üyesine, Asım Kocabıyık'a fahri hemşehrilik beratı verilme töreninde yaptı. MHP'nin iki meclis üyesi de orada vardı. Oraya katılan tüm meclis üyeleri satışı uygun gördüklerini belirtmişlerdir. Bizden önceki yönetim aynı yerin metrekaresini 250 TL'den satmış. Anılan fabrikalar ise metrekaresi 44.97 TL'den başlayıp, en son araziyi yıllar süren pazarlığın ardından 24.05,2011 tarihinde 394,46 TL'den satın almışlar. Karayolları ise bu bölgede yapacağı yol kamulaştırması için bizim yol fazlası olan kısımlarımız da dahil olmak üzere metrekareye 300 TL fiyat vermiş. Benim encümen başkanlığımda kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçalar, 2644 sayılı Tapu Kanunun 21'nci maddesine uygun olarak yoldan ihdas edilerek Gemlik Belediyesi adına tescil edildi. Daha sonra da yine benim başkanlığımda 23.05.2012 tarih ve E/390 sayılı encümen kararı ile 59.226.64 m2 alan m2'si 410 TL'den imar kanunun 17'nci maddesine göre bitişiğindeki Çimtaş A.Ş., Borusan Lojistik A.Ş. ve Borusan Mannesman A.Ş. firmalarına satılmıştır. Bu kararların tamamı oy birliği ile alınmıştır. Bunun üzerine Borusan Holding Gemlik'e şimdiye kadar verdiği hizmetlere ek olarak bir okul yapımını ve bir cami yapım protokolü imzaladı. Bu iki yatırımın toplam değeri ise yaklaşık 7-8 milyon TL.'den aşağı değildir. Kimseden bir şey gizlenmesi söz konusu değil, bilakis tüm partilerin gözü önünde yapılmıştır. Alınan paranın nasıl harcandığını merak ediyorlarsa Gemlik'te yapılan işlere bakmaları yeterlidir herhalde. Eğer bir şey göremediklerini ifade ediyorlarsa, Gemlik Belediyesi sitesine bakabilirler"s diye konuştu.
Attığı her imzanın hesabını vermeğe hazır olduğunu ifade eden Çelik, "Gemlik için bir fazla çivi çakalım derken bilmeden hata yapmış isem Gemlik için bedelini dün olduğu gibi bugün de seve seve öderim. Bunun içinde dönüp arkama bakmam. Ama anlaşılan birileri yaklaşan yerel seçimlerin telaşına kapılmış. Eğer Gemlik Belediyesi(nde yapılan bazı usulsüzlükler ile ilgili Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusunu sahiplenme cesaretini gösterebilseydiler bugün hiç rakipsiz bayrağı teslim almaya koşuyor olacaktılar. Veya açılan davaları tarafsız kalarak kamu oyu ile paylaşabilseydiler de bugün çok daha rahat olabileceklerdi. Nedendir bilinmez ama tam tersi yapılarak haklarında dava açılanlara hem savunmalarında yardımcı olunmuş, hem de birlikte siyaset yürütme sevdasına girilmiştir" dedi.
(MŞ)

21.12.2012 12:26:14 TSI

Editör: Wan Haber