Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzaydaş'a ait çöp gemileri, her gün Türk ve yabancı bandıralı gemilerdeki atıkları topluyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kurumlardan olan İzaydaş'a ait 2 adet atık gemisi, her gün İzmit Körfezi'ne demirleyen gemilerden evsel çöp, atık yağ ve atık su topluyor. Günün 24 saati hizmet veren çöp gemileri, İzmit Körfezi'ne demirleyen gemilerden gelen talepler doğrultusunda, limanlarda ya da açıkta demirli bulunan gemilere giderek çöp, yağ, su gibi atıkları kendi gemilerine alarak İzmit Körfezi'nin kirlenmesini önlüyor.
Sabah erken saatlerde göreve başlayan çöp gemileri, İzmit ile İstanbul sınırı arasında bulunan tüm gemilerin atıklarını geri dönüşüme kazandırıyor. Çöp gemileriyle zararlı atıkların gemilerden denizlere atılması büyük ölçüde engellenirken, söz konusu işlem 5 yıldan beri aralıksız olarak devam ediyor.
Gemilerden alınan atıklar toplanıp Derince Limanı Atık Kabul Tesisi'ne götürülüyor. Atık kabul tesisinde petrol türevli atıklar fiziki olarak susuzlaştırılıyor. Ortaya çıkan atık sular dış arıtma tesisine sevk ediliyor. Kısmi olarak susuzlaştırılmış atık yağlar ise bedel alınarak çimento fabrikalarına gönderiliyor. Ayrıştırma işlemi yapılan atıklar daha sonra İzaydaş Yakma Tesisi'nde yakılıp elektrik enerjisi elde ediliyor.
(UU-GS-Y)

05.01.2013 09:51:02 TSI

Editör: Wan Haber