Arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlere gayrimenkul denirken tescil açısından kanunen gemiler de Türk Ticaret Kanunu'na göre gemi sayılıyor.

'TAŞINMAZ MAL' STATÜSÜNDE
Halk arasında gayrimenkul dendiğinde, taşınamaz değerleri ifade eden gayrimenkul sınıfına aslında gemiler de giriyor. Türk Ticaret Kanunu'nun ve İcra Kanunu'nun Türk gemilerine "taşınmaz mal" statüsü tanınıyor.

Hareket edebilmelerine rağmen gayrimenkul sayılmaları kanunun ilgili düzenlemesinden ileri geliyor ve bu açıdan tescile tabi tutuluyor.

GAYRİMENKUL KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
Gayrimenkul üç maddeden ibarettir Hukuki tariflere göre gayrimenkul, arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler olmak üzere üç maddede toplanıyor. Su üzerinde yüzen tesisler ayrı bir sicil sistemine tabi olup, gayrimenkul kapsamında değerlendiriliyor.

Her türden gemi, yat, denizaltı ile özel işlemler için imal edilen, petrol ve gaz platformları, araştırma gemileri gibi yüzer tesislerin değer tespitlerinde, farklı değişkenler dikkate alınarak değerleme çalışmaları öyle yapılıyor.

Editör: Wan Haber