Bu yıkımlar insan hayatı için büyük risk oluştururken, çevreye de büyük zarar veriyor" dedi.

Van´da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından hasar gören binaların yıkım çalışmaları sürüyor. Özellikle son günlerde artan yıkım çalışmaları yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 

Haber : Oktay CANDEMİR

Van´da şuana kadar yapılan bina yıkımlarında insan sağlığı ve çevrenin korunması konusunda yeterli önlem alınmıyor. Bina yıkım yönetmeliklerine uyulmayan ve rastgele yapılan yıkımlara tepki gösteren vatandaşlar yetkilileri önlem almaya çağırdı. Özellikle binaların yıkıldığı cadde ve mahalleler toz içinde kalıyor. Bina yıkım yönetmeliğinde bir yıkımın nasıl yapılacağına dair açıkça kurallar konulmasına rağmen bunların birçoğuna riayet edilmiyor.

"BÖYLE YIKIM OLMAZ"

Van´da yapılan yıkımlarda kurallara tam olarak uyulmadığı için vatandaşın tepkisi artarken, konuyla ilgili görüştüğümüz TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Şemsettin Bakır da, yetkilileri bina yıkımları konusunda uyararak şunları söyledi: "Şuanda yapılan bina yıkımları için derhal önlem alınmalıdır. Yıkılan binalara branda bile çekilmiyor. İnsan sağlığı büyük tehdit altında ve çevre çok büyük zarar görüyor. Belediye bu işi vatandaşlara bırakmamalı ve bizzat devreye girmeli. Denetleme mekanizması işletilmelidir. Önümüzdeki günlerde yıkılan bina sayısı daha da artacak. Bu şekilde yıkım olmaz. Bina yıkım yönetmeliği herşeyi açıkça ortaya koyuyor. Gelişi-güzel bina yıkımı yapılamaz. Derhal tedbir alınmalı." 


Bina yıkım yönetmeliğinde bina yıkımı sırasında özellikle şu tedbirlerin alınması isteniyor:

* Emniyet şeritlerinin çekililerek, çevre emniyet tedbirleri alınması gereklidir.
* Yıkım alacak harfiyat kamyonlarının kazaya meydan vermemesine dikkat edilmelidir..
* İkaz ve uyarı iş güvenliği tabelaların konulması gereklidir.
* Yıkımın kendi içinde sağlanması için gerekli yıkım planı yapılmalıdır.
* Bitişik yan binaya, elektrik, doğalgaz, su hatlarına, tretuara ve yola zarar vermeyecek şekilde * kazı yapılması sağlanmalıdır.
* Yıkımdan sonra; yıkıntılar içine girebilecek çocuk veya kişilerin enkazın yıkılarak, enkaz altında kalmamaları için tedbiren; kalan enkazın tamamen alınması doğru olacaktır.

Editör: Wan Haber