Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Niyazi Çömez, Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili kapsamlı düzenlemenin 1 Temmuz'a kadar TBMM'ye gelmesini beklediklerini söyledi.
Bursa'da Hilton Otel'de 'vergi uygulamalarında 2012 değerlendirmeleri ve 2013 beklentileri' konulu toplantıda sanayicilere bilgi verildi. Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Niyazi Çömez, son 10 yılda kayıt dışı ekonomi alanında atılan adımların vergi istatistiklerine de yansıdığını belirterek, "Bu adımlar kayıt dışı ekonomi çalışmalarına da yansıyor. Aslında bakarsanız teknolojik gelişmeler ve ekonomideki doğru atılımlar kayıt dışı ekonominin de azalmasını sağladı. Tahmin ediyorum son 10 yılda kayıt dışı ekonomide yüze 50 iyileştirme var. Buna ilişkin çabalar mali ve vergi idaresi bünyesinde kesintisiz sürüyor" diye konuştu.
Asgari ücretten vergi alınıp alınmaması konusunu da değerlendiren Çömez, "Bu politik bir olay. Hükümetin ve mali idarenin karar vereceği bir husus. Temelde bütçe kaygılarının bununla ilgili kararda etkili olacağını söyleyebiliriz Bütçe açığına yer vermeyecek bir formül bulunursa, tarafların belirli ölçüde taleplerinin yerine geldiği bir karar hayata geçebilir" şeklinde konuştu.

"GELİR VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR"
Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili 2013 yılında önemli bir düzenleme olacağına işaret eden Çömez, "Tahmin ediyorum ki, TBMM'nin tatile gireceği 1 Temmuz'a kadar bununla ilgili çalışma meclise girecek. Gelir Vergisi Kanununda temelde düzenleme bekliyoruz. Vergi Usul Kanunu ile ilgili olarak beklediğimiz bazı düzenlemeler söz konusu. Temel bir değişikliğe uğraması söz konusu. Bununla ilgili düzenlemenin 2013 yılına yetişip yetişemeyeceğini bilemiyoruz. İstisnaların kapsamının daraltılması ve bazı istisnalar ile ilgili zamanlamanın farklılaştırması söz konusu. Borsaya kayıtlı olmayan hisse senetlerin elden çıkarılması ile ilgili 2 yıllık sürede değişiklik kademeli şekilde karşımıza çıkacak" ifadelerini kullandı.
(YS-MŞ-E)

09.01.2013 15:29:55 TSI

Editör: Wan Haber