Muğla'nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren ve kadrolu işçi yetersizliği nedeniyle sık sık gündeme gelen Türkiye Kömür İşletmeleri'ne(TKİ) bağlı Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürlüğü'nde 26 Aralık 2012 tarihinde yapılan mülakatların iptal edildiği öğrenildi.
GELİ Müessese Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada sınavın iptal nedeninin; 'yasal süre aşamasında yerel basında yer alan sınava ilişkin olumsuz haberler ve genel müdürlüğe ulaşan şikâyetler' olduğu belirtiliyor.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren, Yatağan Termik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılayan ve kadrolu işçi yetersizliği nedeniyle sık sık gündeme gelen GELİ Müessese Müdürlüğü'nde geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan mülakatların iptal edildiği öğrenildi. TKİ Genel Müdürlüğü, Soma ve Yatağan İşletmelerinden 2 komisyon huzurunda 16 kişilik iş için 237 kişi sınava girmişti. İşçi alımlarının iptali ile ilgili olarak TKİ'ye bağlı GELİ Müessese Müdürlüğü'nden yazılı olarak yapılan açıklamada; "Müessese Müdürlüğümüzün eleman ihtiyacını karşılamak için 26 Aralık 2012 tarihinde yapılan işçi alım sınav sonuçlarının açıklanmasına ilişkin Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 19. maddesindeki yasal süre aşamasında yerel basında yer alan sınava ilişkin olumsuz haberler ve Genel Müdürlüğümüze ulaşan şikâyetler nedeniyle söz konusu sınavların ileri bir tarihte Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıkların 2013 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman programı Hakkındaki Kararın " Açıktan ve Naklen Atama " başlıklı 4/a maddesine göre alınacak İşçi Alım Sınavıyla birlikte yapılması hususu Genel Müdürlüğümüz Makamının 04/01/2013 tarihli oluru ile uygun görülmüştür. Sınavın ne zaman yapılacağı Genel Müdürlüğümüz tarafından duyurulacaktır" deniliyor.
GELİ'de yapılan ancak uzun süre sonuçları açıklanmayan mülakatlarla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Tolga Çandar, yaptığı yazılı basın açıklaması ile AK Parti Yatağan İlçe Teşkilatı'nın GELİ Müessese Müdürlüğü ve mülakat komisyonuna liste dayattığını iddia ederek; "26 Aralık 2012 günü GELİ'ye kalifiye ve kadrolu 16 işçinin alımı için mülakat sınavı yapılmıştır. Mülakata TKİ Genel Müdürlüğü ve Soma'dan komisyon üyeleri katılmışlardır. Bu sınav sonucunda kazanan 16 kişinin komisyon tarafından belirlenmiş olmasına ve sonuçların 29 Aralık 2012 Cuma günü açıklanacağı beyan edilmiş olmasına rağmen aradan geçen süre zarfında sonuçlar açıklanmamıştır. Bu gecikmenin nedeni acaba nedir? İşletme müdürlüğünün ve mülakat komisyonunun AKP ilçe örgütü tarafından belirlenen ve kendilerine dayatılan liste yerine hakkaniyetli bir mülakat gerçekleştirmeleri ve bu dayatmayı kabul etmemeleri midir? Ortaya çıkan bu şüpheli durum mide bulandırıcıdır ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Doğrusu AKP İl ve İlçe binalarında kapalı kapılar ardında çeşitli siyasi pazarlıklar yapılarak belirlenen isimler yerine adaletli ve hak edenin kazandığı bir sınavla elemelerin yapılmasıdır. Benzer durum geçmişte yapılan sınavlarda da yaşanmış ve AKP tarafından diretilen listeye olur vermeyen GELİ İşletme Müdürü görevden alınarak cezalandırılmıştır. Benzer bir durumun yaşanmaması ve umutla bekleyen 236 arkadaşımızın haklarının yenmemesi için konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini isterim" dedi.
(MK-MB-İK)

05.01.2013 11:31:43 TSI

Editör: Wan Haber