Aydın, Denizli ve Muğla illerini içine alan ve bölgenin her yönden geliştirilmesi ve kalkındırılması amacıyla kurulan Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) 8. Olağan Kalkınma Kurulu toplantısı Aydın'da yapıldı.
Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı, GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner'in açılış konuşması ile başladı. Mehmet Aydıner, önümüzdeki dönemde açıklanması planlanan Turizm programının Kalkınma Bakanlığı'nın onay sürecinde olduğunu, süreç tamamlandığında en yakın sürede kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Aydıner; Geçtiğimiz temmuz ayında ilan edilerek projelerin teslim alındığı "Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması ile Mirasımız Dericilik" programlarından oluşan Mali Destek Programı'nda projelerin Yönetim Kurulu kararı sonrası açıklanacak seviyede olduğunu belirtti.
Toplantıda Kalkınma Kurulu Başkanı olan Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu görevinden ayrıldığını ilan etti. Kalkınma Kurulu Üyelerinin açık oylama ile gerçekleştirdikleri başkanlık seçiminde Kalkınma Kurulu Başkanı olarak Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı seçildi.
Ajans faaliyetleri ve önümüzdeki dönemde GEKA'nın gerçekleştireceği çalışmalarhakkında sunumların yapıldığı toplantıda, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafındangerçekleştirilen,Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi anketi sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye çapında yapılan ankette kalkınmada öncelikli olarak görülen sektörler sırasıyla Enerji, Tarım, Ar-Ge, Kırsal Kalkınma ve Çevre olarak belirtilirken;Güney Ege Bölgesi kapsamında yapılan değerlendirmelerde ise öncelikli görülen sektörler;Turizm, Tarım, Enerji, Kırsal Kalkınma ve Ar-Ge olarak ifade edildi.
GEKA Tanıtım ve Dış İlişkiler Birimi ve Yatırım Destek Ofisleri 2012 faaliyetleri sunumunda ise; Ajansın kurumsal ve bölgesel anlamda yapmış olduğu tanıtım faaliyetlerinden bahsedilirken kurumun gün geçtikçe medya görünürlüğü açısından başarılı bir seyir izlediği bunun yanında ise uluslararası alanda da Güneydoğu Avrupa Kalkınma Ajansları Ağı'nın (SEENORDA) kurulması, Kardeş şehir çalışmaları gibi alanlarda da Ajansın dışa açıldığından bahsedildi. Sunumda ayrıca Yatırım Destek Ofislerinin takip ettikleri yatırımlardan ve ortaya konulan analizlerden de bahsedildi. TDB ve YDO tarafından 2013 yılında Turizm alanında yeni konseptler geliştirme ve yatırımcılar için fizibilite çalışmalarına ağırlık verileceğini ifade eden GEKA yetkilileri, önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler hakkında da üyelere bilgi verdi.
Gerçekleştirilen sunumlarda, Ajansın kalkınmada temel strateji dokümanı olan Bölge Planı'nın ön hazırlık çalışmalarına başlandığı ve önümüzdeki süreçte Bölge Planı'nın gerçekleştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalardan bahsedildi. Bu kapsamda Kalkınma Kurulu üyelerinin görüş ve önerileri alınırken Ajansın katılımcılık ilkesine de verdiği değere vurgu yapıldı.
GEKA 8. Kalkınma Kurulu toplantısında Ekonomik Araştırmalar ve Planlama biriminin yayınlamış olduğu raporlar da üyelere sunulurken, raporların içeriği ve amaçları hakkında üyelere ayrıntılı bilgi verildi. Raporların sektörel analizlerde çok önemli olduğu ve ele alınan sektörlerin bölge için taşıyıcı unsurlar olduğu değerlendirildi. Ajansın bilgi üretme misyonunun önümüzdeki dönemde de devam edeceğine vurgu yapılan toplantıda üyelere sektörel araştırmalar hakkında da detaylı bilgi verildi.
Toplantı, GEKA Kalkınma Kurulu üyelerinin görüş ve önerilerini belirtmesinin ardından son buldu.
(MB-İK)

13.12.2012 17:26:14 TSI

Editör: Wan Haber