Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Gediz Havzası Koruma ve Eylem Planı değerlendirme toplantısında su arıtma tesislerini tamamlamayan ve katı atık bertaraf tesislerini yapımı için kurulan birliklerini feshetmeye çalışan belediyelere tepki gösterdi.
Manisa İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'ndaki toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp ile Manisa'ya bağlı ilçe ve belde belediye başkanları ile ilgili kurum müdürleri katıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sami Akça, slayt eşliğinde eylem planı çerçevesinde 5 yıllık süreç içerisinde neler yapıldığı hakkında bilgi verdi. Akça, eylem planı kapsamında belirlenen sürede atık su arıtma tesislerini tamamlamayan Manisa Belediyesi ile Turgutlu Belediyeleri'ne 78 bin 535 TL idare para cezasının uygulandığını söyledi. Akça ayrıca, bazı belediyelerin süreleri dolmadığı için para cezası işlemi uygulamadıklarını belirterek, Kula, Akhisar ile Sarunahlı belediyelerinin atık su arıtma tesisleri inşaatının tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti. Akça, "Salihli ilçemiz ihale aşamasında, Alaşehir, Gördes ile Köprübaşı ilçeleri proje aşamasında, Demirci ile Selendi ilçelerimizde ise kamulaştırma çalışmaları devam ederken, Sarıgöl ilçesinde ise inşaat çalışması için kredi bekleniyor. Ahmetli ile Gölmarmara ilçelerimizde ise atık su arıtma tesisleri şuanda çalışır vaziyette" şeklinde konuştu.

FESH EDİLEN BİRLİKLERE TEPKİ
İl Özel İdaresi, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Demirci ilçelerinin içerisinde bulunduğu ilçe ve belde belediyeler birliğinin kapatılması kararını eleştiren Vali Daşöz, Manisa'nın büyükşehir olmasıyla sadece belde belediyelerinin kapatılacağını ilçe belediyelerini kapatılmayacağını belirterek, ''Büyükşehir Belediyesi oluyoruz. Birliği fesih etmemiz lazım gibi demelerine gerek yok. O tarih gelene kadar birlik görevine devam eder. Büyükşehir olduğunda isteğe bağlı olarak kurulan birliği kaldırmamıza gerek yok. Böyle yapmakla çalışmaların önünü tıkamış oluruz. Müstakil ilçe belediyeler görevlerini sürdürecekler, seçimden sonra büyükşehir ve ilçeler arasında görev paylaşımları olacak. Eşya, alet edevat, iş makinesi, bina ve personel paylaşımı yapılacak. Seçimlere kadar 14 ayımız var. Şu anki aşamada tekrar bir yazı yazarak Birliğin feshiyle ilgili karar kesinleşmiş mi ona bir bakacağız. Eğer ki karar kesinleşmemişse yürürlüğe girmemelerini söyleyeceğiz. Kesinleşmişse de birliğin tekrar oluşturulmasını sağlayacağız'' dedi.
Toplantının sonunda Gediz Havzası Koruma ve Eylem Planı çalışmalarını değerlendiren Vali Daşöz, konunun çok aktörlü bir iş olduğunu belirterek, "Bizim ilimiz de dahil çok fazla aktörü ilgilendiriyor. İlçe belediyeleri var, organize sanayi bölgeleri var, katı atık bertaraf tesisleri sıvı atık bertaraf tesisleri var. Şimdi atık tesisleri için yer bulmakta sıkıntılar var. İşin ihalesi gibi pek çok safhada sorunlar çıkabiliyor. Sorunların iyi takip edilmesi gerekiyor. Bunun tamamı entegre bir iş olduğu için en çok belediyeler ayağında iş düşüyor. Kimi belediyeler atık tesislerini yapmış kimileri yapmamış. Hal böyle olunca iki arıtılmış atık da arıtılmamış atık da Gediz'e akıyor. Havanda su dövülüyor" şeklinde konuştu.
(AY-ÖZ-Y)

10.01.2013 19:46:41 TSI

Editör: Wan Haber