Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu adına açıklamada bulunan Aydem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, finansmanda herhangi bir sıkıntı çıkmayacağına dikkati çekerek, verdikleri teklifin daha önceden iyi düşünülerek finanse edilebilir bir teklif olduğunu belirtti.
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) bağlı şirketi Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ndeki (Gediz A.Ş), TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. İhaleye, Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Park Holding AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat AŞ, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve Zorlu Holding olmak üzere teklif veren 10 firma katıldı. Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, ihaleye katılmayacağı bir gün öncesinden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirdi. Bir tur elemesiz, 5 tur elemeli olarak gerçekleştirilen ihale, teklif sahiplerine pas geçme hakkı tanınmadan gerçekleştirildi.
Elemesiz turun ardından elemeli tura geçilen ihalede, elemeli turun ardından belirlenen en yüksek ihale teklifi 630 milyon dolar oldu. Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu'nun teklifinin de geçerli sayıldığı 1. elemeli turda Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, önceki ihalede verdiği teklifin en düşük teklif olması nedeniyle elendi.
İkinci elemeli turda, en yüksek teklif 979 milyon dolar olurken, ihaleye teklif veren iki firmanın teklifinin aynı olması nedeniyle ikinci tur tekrarlandı. Tekrarlanan ikinci turda en yüksek teklif 1 milyar 52 milyon dolar olurken ve en düşük teklifi veren IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş bu turda elendi.
Üçüncü elemeli turda, en düşük teklifi vererek elenen Zorlu Holding A.Ş., bu turda en yüksek teklif 1 milyar 97 milyon dolar oldu. Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, dördüncü elemeli turda en düşük teklifi vermesi dolayısıyla elenirken, bu turun en yüksek teklifi 1 milyar 167 milyon dolar oldu.
Beşinci elemeli turda ise, en düşük teklifi vermesi dolayısıyla Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş elendi. Beşinci elemeli turun ardından, açık artırma başlangıç tutarı 1 milyar 228 milyon olurken, artırma aralığı 3 milyon dolar olarak belirlendi.
Tekliflerin alınmasının ardından, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu teklifinin 1 milyar 231 milyon dolar olduğunu bildirdi. Park Holding AŞ, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Fernas İnşaat A.Ş. ise ihaleden çekildiğini bildirdi. En yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu oldu.
İhaleyi kazanan Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu adına açıklamada bulunan Aydem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, "1 milyar 231 milyon dolar teklifle ortak girişim grubumuz birinci geldi. Biz, bu konuda deneyimli bir grubuz. Ne yapacağımızı biliyoruz. Ne yaptığımızı da biliyoruz, bundan sonra da iş planımız hazır. Öncelikle bölgede çalışan insanların iş güvencelerine dikkat edeceğiz. Hedefimiz bölgedeki tüketicilere Elektrik Piyasası Kanunu'nda öngörülen hedefler doğrultusunda en iyi hizmeti vermek" dedi.
Bu doğrultuda yatırımları yükselteceklerini bildiren Saldanlı, iş planlarının hazır olduğunu ifade etti. Saldanlı, finansmanda herhangi bir sıkıntı çıkmayacağına dikkati çekerek, verdikleri teklifin daha önceden iyi düşünülerek finanse edilebilir bir teklif olduğunu söyledi. Saldanlı, pazar paylarının yüzde 7 civarında sahip olacaklarını dile getirdi. Her şeyden önce yatırımların artırılacağını belirten Saldanlı, otomasyon ve sayaçların uzaktan okunmasıyla ilgili yatırımların yapılacağını ifade etti. Talep artışına uygun olarak şebekenin yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Saldanlı, "2015'e kadar olan takribi yatırım tutarı 600 milyon TL" dedi.
(EY-ÖZ-E)

19.12.2012 16:58:22 TSI

Editör: Wan Haber