İŞGEM Müdürü Gedik, yaptığı açıklamada, bölgenin, yıllardan beri en alt seviyedeki memurdan en üst yöneticilere kadar staj ve sürgün yeri olarak görüldüğünün altını çizerek, devletin bu anlayışı yıkması gerektiğini vurguladı.

Bölgedeki sıkıntıların temelini bu anlayışın getirmiş olduğu hantal yapı ve boşvermişliğin oluşturduğunu ifade eden Gedik, devletin her yıl Doğunun kalkınması için teşvik paketleri adı altında arayışlara girmesi yerine, bölgenin geri kalmış illerine yatırımcının önünü açacak, vatandaşla barışık, yönetim tecrübesi olan ve kapasiteli yöneticileri göndermesi gerektiğini vurguladı.

Geri kalmış illerde daire amirleri ve üst yöneticilerin o il için herşey olduğunu ifade eden Gedik, "Bizler buralara yatırımcının önünü açacak daire müdürleri ve yöneticiler istiyoruz. Hükümet gerekirse yüksek ücret verip deneyimli ve kapasiteli yöneticiler bu bölgeye göndermelidir. Çünkü gelişmemiş illerde yönetici herşeydir. Fakat gelişme evresini geçirmiş illerde yönetici, oturan sistemi devam etitren bir protokol amiridir. Bölgenin teşvik paketlerine ihtiyacı yok. Bölgenin kendisiyle barışık yöneticilere ihtiyacı var. Bölgenin herhangi bir iline atanan bir kamu dairesi müdürü evini buraya getirmiyorsa, bu ile ne verebilir? Bu daire amirinin aklı fikri ben buradan ne zaman gidebilirim hesaplarında, aklı çocuklarında olacaktır" dedi.

Bölgenin geri kalmışlığını sadece devlete bağlamanın anlamsız olduğunu dile getiren Gedik, bölge insanının şapkasını önüne koyarak, özeleştiri yapmasını istedi. Bölge insanının herşeyi devletten bekleme anlayışını bırakması gerektiğinin altını çizen Gedik, "Burada iş sivil toplum örgütlerine düşüyor. Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin geçmişten gelen ağlayarak bölgeye yardım etme anlayışını bırakması lazım. Bizim bu bölgeye ne yapabiliriz? Önce bizim bunu yapmamız lazım. Bölge insanı arasında kolektif çalışma şartlarını oluşturmamız lazım. İnsanımızı buna inandırmamız lazım. Hükümetlerin bölgeye gönderecekleri yardımlar sorunları çözmeyecek. Bölgedeki iş gücünü harekete geçirmek için iyi örneklere ihtiyacı vardır. Bizim bu iyi örnekleri ortaya sergilememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Van'da 2005 yılı başında kurulan İŞGEM'in 9 ay içerisinde 19 firmanın üretime geçmesini sağlaması ve 190 kişiyi istihdam ettirmesinin bölge için iyi bir örnek olduğunu ifade eden Gedik, bu kurumun Van'ın gözde yeri olacağını ve herkese örnek teşkil edeceğini söyledi.

Girişimcilerin çift vardiyalı çalışmaya başladığının altını çizen Gedik, "İş yapılmaz denilen bölgede kısa süre içerisinde üretime geçen girişimcilerimiz siparişleri yetiştiremiyor. İŞGEM, organize sanayi bölgesinin fidanlığı olacak. Bölgede yıllardan beri herkesin şikayet ettiği pazar sorununun komşu ülkelerle başlayan iyi ilişkler sonucu ortadan kalktğını düşünüyorum. Burada bölgenin oda yöneticilerine büyük işler düşüyor. Girişimcileri gezdirmeleri gerekir ki, girişimci müşterinin neyi istediğini bilsin. İran, Irak, Suriye ve diğer Ortadoğu ülkeleri iyi birer pazardır" şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: CİHAN

Editör: Wan Haber