İsmini Gaziemir'in eski adı Seydiköy'den alan Seydiköylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı kadar eski, tarihi hizmet binasının açılışı, kentin son 25 yılda yöneten üç belediye başkanını bir araya getirdi. Dört dönem belediye başkanlığı yapan İsmet Kılıç, iki dönem görev alan Adnan Yüksel ile 2009 yılında başkan seçilen Halil İbrahim Şenol, açılışta birlikte halay çekti.
Gaziemir'in kültür ve tarih mirasına sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2010 yılında kurulan dernek, 1916 yılında inşa edilmiş olan yeni hizmet binasına taşındı. Abdullah Arda Meydanı'ndaki halk oyunları gösterisi ve dernek başkanı Hakan Süvari'nin Atatürk Büstü'ne çelenk koymasıyla başlayan tören, Kubilay Caddesi'ndeki yeni dernek binasının önünde devam etti. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Kaymakam Şerafettin Tuğ ve Dernek Başkanı Hakan Süvari'nin yaptığı açılışa CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, İşçi Partisi Gaziemir İlçe Başkanı İlhan Erçin de katıldı. Başkan Şenol, derneğin çalışmalarına değinerek dernek üyelerine ve başkanına kentin tarihini ve kültürünü yaşattıkları için teşekkür etti. Bir kentin kimliğinin olması için o kentin geçmişinin unutulmaması gerektiğine değinen Şenol şunları kaydetti: "Şehirleşmeyle birlikte örf adetlerimizi unutmaya başladık. Kent yaşamı komşuluk, dostluk, akrabalık ilişkilerini bitirdi. Dernek aracılığıyla bir araya gelerek daha çok insana ulaşmalı, örf adetlerimizi yaşatarak çocuklarımız aracılığıyla gelecek nesillere aktarmayı ve yaşatılmasını sağlamalıyız. Mübadele döneminde Seydiköy'den göç eden Rumlarla iyi giden kültürel ilişkilerimizi daha da geliştirmeliyiz." Dernek, Belediye ve Kaymakamlığın birlikte gerçekleştirdiği tarih panelleri ve kültürel seyahatler hakkında bilgi veren Kaymakam Tuğ, "Bu kentin kültürünü yaşatmak için bir araya gelerek bu derneği kuran herkese teşekkür ediyorum" dedi.
KADINLAR DAHA AKTİF ROL ALMALI
Desteklerinden ötürü Başkan Şenol ile ve tarihi binayı derneğe bağışlayan Kafalı Ailesi'nin torunlarına teşekkür eden Dernek Başkanı Süvari, "Biz atalarımızı unutturmamak, kültürümüze sahip çıkmak ve yaşatmak için elimizi taşın altına koyarak bu derneği kurduk. Tüm Gaziemirlilerden bu derneği daha da büyütmek için destek istiyoruz. Dernek çatısı altında kültürel faaliyetler ve kurslar aracılığıyla hem kültürümüzü yaşatmayı hem de vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerine katkı koymayı amaçlıyoruz. Özellikle kadınlarımızın bu dernekte daha aktif rol üstlenmelerini istiyorum" diye konuştu. Dernek binasının açılışını yapan Şenol, Tuğ ve Süvari yeni binayı gezdikten sonra Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından sergilenen Zeybek gösterisini izledi ve davul zurna eşliğinde halay çekti.
(AH-Y)

04.02.2013 11:45:14 TSI

Editör: Wan Haber