Gaziantep'te, Kanal 5 televizyonu tarafından "Suriye'ye İnsani Bakış" konulu bir panel düzenlendi. Şahinbey Kültür Merkezi'nde Kanal 5 Televizyonu'nun organizasyonunda düzenlenen moderatörlüğünü AK Parti MKYK Üyesi Prof.Dr. Edibe Sözen'in yaptığı "Suriye'ye İnsani Bakış" konulu panelde Suriye'de muhaliflerin ve mağdur olan halkın acil ihtiyaçları masaya yatırıldı. Panele Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Halep Kadısı Ahmet Feyaz, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Nizip Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan ve Bülbülzade Vakfı Başkanı Turgay Aldemir konuşmacı olarak katıldı.
Suriyeli sığınmacıların barındığı çadırkentlerden sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her tarafından Suriye için yardım geldiğini belirterek "Ülkemin insanının bu konuya bakış açısını yürekten kutluyorum. Yanı başımızdaki komşumuz, yoldaşımız, dindaşımız ve aynı zamanda bizim bir parçamız olan insanlara yardımdan geri durmayacaklarına gönülden inanıyorum. Öbür tarafta tırmanan şiddetin, baskının ve zulmün doruğa ulaştığının farkına varamadık. Varsaydık bu kadar yalnız bırakmazdık. Varsaydık bu insanların yalın ayak, üstü ıslak yollara düşmesinin önüne geçerdik" dedi.
Suriyelilerin durumlarını görenlerin yataklarında rahat uyumaması gerektiğini bildiren Dalmaz, şöyle konuştu: "Suriye'nin nüfusunun yüzde 10'u gurbette, yüzde 10'u kamplarda, yüzde 10'u başka yerlerde. Zulümle abat olunmaz. Bugün baktığımızda geçmiş diktatörlerin, geçmiş zalimlerin hiçbiri dünyada yok. Zamanın sahipleri de iki gün sonra burada olmayacaklar. Ama yaptıkları zulüm arşa değdi. Bu anlamda bedduaya gelmedik daha ama bu beddua zamanı da yakındır"

HAKLARINI ALMAYA GELMİŞLER
Suriye Şeri Mahkeme Üst Üyesi Ahmet Feyaz da, bu yoldan bir daha dönüş olmadığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yol hürriyet yolu, bu yol özgürlük yolu. Hürriyet için çıktığımız bu yolun tadını bilen bir daha dönmez. Bu savaşın içinde bulduğumuz lezzet hiçbir yerde yok. Antep ne, Halep ne. Bizim aramıza konulan sınırlar dinimize yakışmaz. Biz yardımlarınızı bekliyoruz. Aramızda din ve milletlik hakkı var. Bu hakkı istemeye geldik. Bu hakkı Allah verdi. Suriye'deki durum durucu değil. Mücahitler özgürlük için savaşıyor. Cihadın içinde bulunan lezzet, başka hiçbir yerde bulunmaz. Bizim mücahit kardeşlerimiz yanında şehit olan arkadaşını alıyor, ailesine götürüyor, onu toprağa veriyor, sonra tekrar cepheye savaşmaya gidiyor. Ekmek yok, elektrik yok, su yok, ilaç yok. Yokluklar içinde Allah'a sığınarak mücadele veriyoruz. Türk kardeşlerimizden daha fazla yardım bekliyoruz. Kardeşlik hakkı, din hakkı, milletlik hakkı için sizden yardım istiyoruz. Bu hakkımızı almaya geldik."
AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, insanlık sınavından dünya ülkelerinin sınıfta kaldığını, Suriye'de bu yaşananlara gelecekte tarih kitaplarının geniş bir yer ayıracağını söyledi. Suriye'de ölenlerin mazlum halk ve çoğunun müslüman olduğuna dikkat çeken AK Parti Gaziantep İl Başkanı Uzer, sözlerine şöyle devam etti: "Ölenler eğer Yahudi, eğer Hıristiyan olsaydı bugün dünya ülkeleri bu olaya bu kadar sessiz kalır mıydı acaba onu merak ediyorum. Suriye'de eğer petrol olsaydı, zenginlik olsaydı acaba birileri yine sessiz kalır mıydı? Ama biz Allah rızası için bu yardımı yapıyoruz, hiçbir karşılık beklemeden, bedel beklemeden."
Ülkede yaşananların kendilerine çok şey öğrettiğini belirten Uzer, şunları söyledi: "Devletimiz üzerine düşeni yapıyor. Kamplarımız çok güzel, yardımlar düzenli bir şekilde yapılıyor. Sivil toplum kuruluşlarımız görevlerini çok iyi bir şekilde sürdürüyor. Hepsinden Allah razı olsun. Ancak, dünya milletleri bu olayda çok kötü bir sınav verdi."
Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut da Kilis'in nüfusunun bir anda 120 bine ulaştığını, 84 bin nüfuslu Kilis merkezinde kalan Suriyeli sayısının 35 bine yükseldiğini ifade etti. Bulut, Kilis Devlet Hastanesi'ndeki 200 yatağın yüzde 40'ını Suriyelilerin tedavisine ayırdıklarını dile getirerek şöyle konuştu: "Drama sessiz kalamayız. Çünkü sözün bittiği yerdeyiz. Kilis halkı bir sınav veriyor. Her 2,5 Suriyeliye 1 Kilisli bakıyor" Bulut, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan muhaliflere teslim edilen yardımlar konusunda sorun yaşandığını da söylerken "Öbür tarafta da şu an muhalifler arasında sorun var. Baskın çıkan muhalifler yardımları alıyor kendi taraftarlarına dağıtıyor. Yani bize gelen bilgi eşit bir dağıtım yapılmıyor. Öbür taraftaki düzensizliğin de giderilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Gaziantep'in Nizip Belediye Başkanı Fevzi Akdoğan ise sığınmacıların şu an acilen ilaç, çocuk bezi ve hasta bezine ihtiyacı olduğunu söyledi. Nizip'te taziye evleri ve evlerde kalan sığınmacı sayısının 6 bine yakın olduğunu belirten Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nizip'e gelen misafirlerimizi neye mal olursa olsun ağırlayacağız. İlçemizde tuttukları evlerde kalan Suriyelilerin paraları kalmadı. Bazıları eşlerinin küpesini, bazıları bileziklerini satarak geçinmeye çalışıyor. Bunlara fon ve vakıflardan bir şekilde destek vermemiz lazım. Yani ilçe kaymakamlıklarına acil destek gönderilmesini bekliyoruz" Akdoğan, 10 Ocak Perşembe günü 37 bin ton unun Suriye'ye gönderileceğini belirterek şöyle konuştu: "Çünkü onlar çok acil ekmek istiyor, unları yok. Ekmek kuyruklarında artık çocuklar değil anneleri bekliyor. Çünkü babalar cephede, Esad da ekmek kuyruklarında bekleyenleri vuruyor. O nedenle anneler, ölmesin diye çocukları yerine kendilerini feda ediyor"

SURİYE'DE İNSANLIK KAZANACAK
Bülbülzade Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Turgay Aldemir de Suriye'de sonunda insanlığın, vicdanın ve mazlumların kazanacağını söyledi. Suriye'ye ve sınıra sürekli gittiğini söyleyen Aldemir, şöyle konuştu: "İnancı ve özgüveni kaybetmemek gerekiyor. Suriye'ye gittiğimizde karşımıza çıkan bir başka tablo ise insanları ekmek ve suyun dışında bizden Kur'an-ı kerim istediler. Çünkü zalim askerler girdikleri yerde Kur'an-ı Kerimi yakmışlar. Bizler de o insanlara Kur'an götürdük." Bu yaşananlara seyirci kalınamayacağını, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Turgay Aldemir, Suriye'de yaşananların Tunus, Mısır ve Libya'dan bağımsız olmadığını kaydetti.
(MDC-HO-Y)

09.01.2013 15:38:43 TSI

Editör: Wan Haber