Gaziantep'te 115 yıllık tarihi Bayazhan yılların yorgunluğuna rağmen ihtişamlı duruşu ve sağlam yapısı ile dimdik ayakta durmayı başarıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile 2005 yılında rövele, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarıyla yeni bir kimlik kazanan tarihi han şuanda Bayazhan Kent Müzesi olarak hizmet veriyor.
Şuanda Kent Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, geçmişte Gaziantep'in ilklerine öncülük etmiş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binalar ve kültür değerleri restore ederek gün yüzüne çıkarması ile birlikte kendini daha bir ihtişamlı halde bulan tarihi Bayazhan, yıllarca atıl durumda kalmış. 1909 yılında bir tütün tüccarı olan Bayaz Ahmet Ağa ile Ermeni ortağı tarafından Halepli taş ustalarına yaptırılan tarihi hanın yapımı 6 yıl sürmüş. Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizler Antep'i işgal ettiklerinde hanı karargâh olarak kullanmışlar. Antep Harbi yıllarında ise bir bölümü hapishane olarak kullanılmış. 1919 yılında Bayaz Ahmet Ağa'nın ölümü ile hanın yarısı varislerine diğer yarısı ise ortaktan dolayı Tekel Başmüdürlüğü'ne verilmiş.
KAHRAMANLIK HİKÂYESİNİ GELECEK NESİLE AKTARIYOR
2005 yılında yarısını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan diğeri yarısını da Bayaz ailesinden satın alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hanın restorasyonunu gerçekleştirerek kentin hizmetine sundu. İçinde Gaziantep'in kimliğini yansıtan müzede toplam 20 bölüm bulunan kent müzesinde, kentin yaşam biçiminden, sosyal hayatına, yemek kültüründen yöresel kıyafetlerine, gelenek ve göreneklerinden spor yaşantısına kadar birçok figürler yer alıyor. Temsili figürler kentin geçmişteki yaşam biçimini ortaya koyuyor.
Gaziantep'in zengin tarihinin yanı sıra, kültürünü, yaşam biçimini, kahramanlık hikâyesini gelecek kuşaklara aktarma görevini yerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, önemli bir görevi üstlenerek başarılı bir müze oluşturduğu ve kenti her yönüyle anlatan, tek mekânda seyretme imkânı sunan müzede sesli rehberlik sistemi de bulunuyor. Odalardaki plazmalarda oynayan filmlerin sesleri ve maketlerin bilgileri otomatik olarak dinlenebiliyor ve geçmişte yaşananlardan bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Gaziantep Kent Müzesi'nde, Gaziantep'in yöresel el sanatı olan gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kalaycılık, yemenicilik, sedef işlemeciliği, kutnu dokumacılığı, kilimcilik, Antep evi, Antep işi çeyiz yapımı, baklavacılık, mesken kültürü, fıstık tarımı, yöresel kıyafetler giymiş mankenler yardımı ile canlandırılıyor.
Ayrıca, kentin yemek kültürü, doğal güzellikleri, sporu, folkloru, sağlığı, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası ayrıntılı olarak resim ve temsili mankenlerle anlatılıyor.
(MA-MEF-Y)

05.01.2013 12:53:39 TSI

Editör: Wan Haber