Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çevreye duyarlı projeleri desteklemeye devam ediyor.
Geçekleştirdiği birçok önemli projeyle Türkiye'de ve uluslararası platformlarda adından söz ettiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep'in geleceğine de yatırım yapıyor.
Bu kapsamda gerçekleştirilen önemli projelerden olan "Yeşil Satın Alım ve Kamu Alım İhaleleri Tanıtım Konferansı", Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde başladı.
Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda başlayan ve iki gün sürecek olan konferansta; yerel yönetimler, belediye temsilcileri, özel sektör ve STK temsilcilerinden çok sayıda katılımcı yer aldı. Açılış konuşmaları; Gaziantep Vali Yardımcısı Nursel Çakıroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, İngiltere Büyükelçiliği Çevre Ataşesi Lucy Smith ve Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Aydın tarafından gerçekleştirildi. Projenin kamu ve özel sektördeki kurumsal mal, hizmet ve yapım satın alımlarında, doğa ve çevre dostu, sürdürülebilir ve aynı zamanda düşük maliyetli uygulamaların Türkiye'de yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirten REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, "Yeşil Satın Alım; kurum ve kuruluşların mal, hizmet veya yapım satın alımında, insan sağlığı ve çevre üstünde olumsuz etkileri en düşük olacak seçenekleri tercih etmeleridir. Yeşil Satın Alım'da; mal, hizmet ve yapımlarda 'ne' alındığı kadar 'nasıl' alındığı da önem taşır. Temel amaç, tedarik sürecini; enerji israfı, sera gazı salımları, kimyasal kirlilik ve atıklar gibi olumsuz çevresel etkilerden arındırmaktır" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda uluslararası platformlarda çevre ile ilgili birçok projeye imza atığını da kaydeden Eralp, şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi'nin çevre odaklı projelerini yakından takip ediyoruz. Uluslararası çevre ile ilgili toplantılarda Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Asım Güzelbey'in projeleri büyük beğeni topluyor. En son Rio 20 zirvesinde başkanımızın konuşmasını ve projesini dünyanın değişik ülkelerinden katılan çok sayıda katılımcı dinledi. Bizler tabi çok onur duyduk."
REC Türkiye Direktörü Eralp, "REC Türkiye Ağustos 2011'den bu yana, temel yararlanıcısı Kamu İhale Kurumu (KİK) olan ve İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu (Prosperity Fund) tarafından desteklenen 'Yeşil Alım Projesi'ni yürütmektedir" şeklinde konuştu.
Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Aydın ise, bugün Türkiye'de kamu alımlarında çevreye duyarlılığı artırmak ve farkındalık oluşturmak üzere Türkiye Bölgesel Çevre Merkezi'nin koordinasyonunda Yeşil Alım Projesi'nin tanıtımı ve eğitim çalışmaları gerçekleştirileceğini söyledi. Mehmet Aydın, konuşmasında yeşil alım uygulamalarının ülkemizde yaygınlaşması için bütün kamu kurumlarının işbirliği içinde çalışmasının, mevcut durumdaki düzenlemelerin yetersiz olması nedeniyle politik destek sağlanmasının ve mevzuatın yeşil alım etki analizi çalışmaları doğrultusunda, paydaşların katılımı ile geliştirilmesinin gerekliliğini belirtti.

"İKLİM EYLEM PLANI PROJESİ BAŞLATTIK"
Değişen dünya düzenine herkesin ayak uydurması gerektiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak dünyadaki değişikliklere kolay ayak uyduruyoruz. Hele hele konu çevre olunca bu tür projeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak bir İklim Eylem Planı Projesi başlattık. Dünya Bankası Gaziantep'te başta belediyeler olmak üzere kentsel sürdürülebilirlik, iklim değişikliliği, enerji tüketimleri ve bunların tasarruflu kullanılmaları konusunda değişik toplantılar düzenledi. Ortak çalışma sonucunda Dünya Bankası, Gaziantep'i enerji verimliliği konusunda pilot il olarak seçti" ifadelerini kullandı.
Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün, dünyanın modern şehirleri artık 'ben şu kadar yol yaptım, şu kadar asfalt yaptım' demiyor. 'Ben iklim eylem planı yapıyorum, geleceğimi garanti altına alıyorum' diyerek çevre odaklı projeler ortaya koyuyor. Bu yüzden geleceğe hazırlık yapmak zorundayız. Hazırlık yapmalıyız çünkü çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği bugün atacağımız adımlara bağlı. Ülkemizde geceleri her yer ışıl ışıl, çok enerji harcanıyor ve bu durum maalesef küresel ısınmaya katkı sağlıyor. Hava kirliliği özellikle kış aylarında en çok gündem konusu. Elbette tüm bu olumsuzluklar ortak hareket ederek aşılabilir. Bu yüzden de hepimizin bir şeyler yapması gerek. Küresel ısınmaya karşı belediyelerin tavır koyması ve bir an önce eylem planlarını hazırlayarak harekete geçirmeleri gerekiyor. Eğer seçimleri düşünüp böyle bir şeyi yapmaktan kaçınırlarsa, gelecek nesillere ihanet etmiş olurlar. Bu konferansın kentimize çok büyük katkılar sağlayacağına inancım tamdır. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum."
Gaziantep Vali Yardımcısı Nursel Çakıroğlu ise projenin çok hassas olduğunu ifade ederek, bu hassas konu için herkesin bir arada olması ve projenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Takip eden oturumlarda REC Türkiye ve Kamu İhale Kurumu uzmanları tarafından katılımcılara; yeşil satın alım kavramı, Yeşil Alım Projesi kapsamındaki faaliyetler, Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki kamu satın alımları ve yeşil satın alım konusundaki mevcut düzenleme ve uygulamalar, özel sektörde yeşil satın alım uygulamaları ve yaşam döngüsü analizi hakkında bilgi verildi.
(MDC-SO-Y)

08.01.2013 15:26:06 TSI

Editör: Wan Haber