Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra alt yapı ve sosyal belediyeciliği vatandaşa en iyi şekilde ulaştırmaya çalışan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bir takım hizmetleri de vatandaşın ayağına götürüyor.
Belediye bünyesinde Alo Doğum Hattı, Alo Kadın Danışma Hattı, Anne Merkezi, Kadın Sığınma Evi ile hizmeti vatandaşın ayağına kadar götürdüklerini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, "Biz insan odaklı bir hizmet veriyoruz. Doğrudan insanın hayatına dokunan birçok faaliyetlerimiz var" dedi.
Son dönemlerde kadına yönelik şiddetin artmasıyla birlikte kadınlara hizmet veren birimlerin önem arz ettiğine dikkat çeken Akyol, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Kadın Sığınma Evi'nde 20 çocuk, 20 kadın olmak üzere 40 kişinin kaldığını söyledi. Bu kapasitenin talep gelmesi durumunda 120'ye kadar çıkabileceğine işaret eden Akyol, "Bize gelen herhangi bir şikayette (Alo 444 17 01 ücretsiz) uzmanlarımız ve psikologlarımız hemen harekete geçiyor. Kadınlarımızın sorunları ile ilgili bilgileri alıyorlar. Bazen telefonda sorunu çözebiliyoruz, bazen de gidip evinden alıyoruz. İlla ki şiddet dayak olmayabilir. Fiziki ve psikolojik şiddetin yanında aile fertlerinin dışındaki şiddet biçimlerinden kaynaklanan sorunları da değerlendiriyoruz. Özellikle kadınlarımız 'Çocuklarım var. Ben çocuklarımı bırakıp gidemem' diye bir düşünceye kapılmasınlar. Biz çocuklarını da alıyoruz ve duruma göre onları da yardım kapsamında değerlendiriyoruz. Kadın Sığınma Evimizde hukuki ve sağlık yönünden destek oluyoruz. Okula giden çocuğu varsa onu okula yönlendiriyoruz. Beş yıldızlı otel nitelliğindeki bu kadın sığınma evimizde mağdur kadınlarımıza ve çocuklarına her türlü desteği veriyoruz" diye konuştu.
Şiddet gören kadınların ücretsiz Alo 444 17 01 hattını arayarak her türlü sıkıntılarını anlatabileceklerini hatırlatan Akyol, görüşmeleri kadının talep ettiği mekana göre yaptıklarını belirtti. Şiddet gören kadının kocasından boşanmak istemesi durumunda hukuki süreçle ilgili baro ile irtibata geçip bir avukat aracılığı ile kadına yardımcı olduklarını vurgulayan Muhtar Akyol, "Kadın eşinden boşandıktan sonra biz kadını göndermiyoruz. Kadını işe yerleştirip hayata tutunmasını sağlıyoruz. Kadın bize sığındığı zaman kendini güvende hissediyor" dedi.
Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşim merkezlerinde yasa gereği Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasının zorunlu olduğunu anımsatan Akyol, bu tür sığınma evlerinin açılmasından sonra töre ve namus cinayetlerinin azaldığına dikkat çekti. Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasından sonra tanıtımının iyi yapılması gerektiğini ifade eden Akyol, birçok şiddet gören kadının sığınma evlerinden bilgisinin olmadığını vurguladı. Gaziantep'te birçok kadının gizli şiddet gördüğünü, ancak bunu dışa yansıtmadığını belirten Akyol, "Bu Gaziantep'te şiddet gören kadın oranın daha yükseklerde olduğunu zannediyorum. Ama kadın kendini ifade edecek bir merkez veya kuruma gidemiyor, ya da bunu bilmiyor" şeklinde konuştu.
Tüm kurum ve kuruluşlar ile STK'lardan Kadın Sığınma Evleri'nin tanıtılması için yardım beklediklerini aktaran Akyol, kadınların da hak ve hukuklarını çekinmeden aramalarını istedi.
(HD-CC-Y)

05.12.2012 15:44:58 TSI

Editör: Wan Haber