Gaziantep 2012 Kamu Yatırımları Değerlendirme Toplantısı'na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bütün dünyada yaşanan ekonomik krizi 'tsunami' olarak değerlendirerek, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin bu krizi başarılı bir şekilde atlattığını söyledi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen değerlendirme toplantısına; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, üniversite rektörleri, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, kamu kurum ve kuruluşlarının daire müdürleri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.
2013 yılının hayırlı olmasını dileyen Bakan Fatma Şahin, yeni yılın insanlığa, İslam alemine huzur ve barış getirmesi temennisinde bulundu. 2012 yılının ekonomik anlamda bütün dünya için çok zorlu geçtiğine işaret eden Şahin, "Amerika'da başlayan kriz ciddi bir ekonomik krizle birlikte arkasından ciddi bir sosyal krize dönüştü ve her seçimde liderler değişti ve partiler değişti. Bu kadar 'tsunami' olduğu yerde bölgemize bakınca, komşulara baktığımızda; özellikle komşularımızın zor şartlarda gelip bizden yardım istemeleri münasebetiyle kapımızı gönlümüzü açtık. Yardım isteyen her ülkeye destek olmaya çalıştık. Çünkü biz kardeşler topluluğuyuz. Adem ve Havva'dan gelen bakış açımızla kim zordaysa, kimin neye ihtiyacı varsa, ihtiyacını karşılamak, onunla beraber olmak ve ona yardımcı olmak kültüründen, inancından, imanından gelen bir inancın mensupları olarak, gücümüz yettiğince açık kapı sistemiyle valimizin birebir takibiyle Suriyelilerin bulunduğu hem kamplarda, hem kamp dışındaki yaşamı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Açlığı açıklığı gidermeye, onların sıcak yuvasını bulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tabi bölgede bu kadar tsunami, bu kadar siyasi zikzaklara rağmen şükredeceğimiz çok şey var. Liderimizin, Sayın Genel Başkanımızın başkanlığında son 10 yılda dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olduk. Kişi başına en fazla milli gelirini artıran ülkesi olduk. Merkez Bankası döviz rezervini en çok yükselten ülke olduk. İşsizliği en fazla azaltan ülke olduk. Yola çıkarken ülkenin kaynaklarını ülkeye harcayacağız, kaynak Türkiye dedik. Güveni ve istikrarı sağladığımız zaman, devlet-millet kaynaşmasını koyduğumuz zaman, muhtarınla, mahalle temsilcinle, vatandaşla etle tırnak olduğun zaman sorunun altından kalkıp çözümün bir parçası olursun dedik. Geldiğimiz noktada ülkemizin yakaladığı makro ekonomik dengeyi bütün uluslararası kuruluşlar söylüyor ve bu başarının arkasındaki nedeni araştırıyorlar. Buradaki en temel şeyi, birbirimize olan güvenimiz, muhabbetimiz, birbirimize olan inancımız olarak görüyorum. Sihirli anahtar bu..." ifadelerini kullandı.
Ülkenin katma değerini yükseltmek için mücadele ettiklerini belirten Bakan Şahin, "Bu şehrin bereketli toprağı, bereketli, renkli, mücadeleci insanları var. Bu kendiliğinden olmuyor. Yaşananlar, bize verilen dersler, geldiğimiz tarih, kültür, medeniyet, bunu üzerimize farz kılıyor. O yüzden bugün Aralık ayında ihracatı en fazla artıran şehir Gaziantep oldu. Göç geliyor, aşa işe ekmeğe umuda geliyor. Gelen göçü, hareketi berekete çevirmeyi başardık. Bugün yatırımıyla, sanayisiyle, turizm alanıyla, yerel kalkınmasıyla işte Büyükşehir Belediye Başkanımız, işte merkez belediye başkanlarımız... Bütün belediye başkanlarımız burada" şeklinde konuştu.
Fiziksel ihtiyacın temel olduğunu da hatırlatan Şahin, "Biz bu yılı Gaziantep yılı ilan ettik. 5 büyük barajı aynı anda yapma kararı aldık. Bu çok önemli bir şey. Doğanpınar, Çetintepe, Ardıl, Kayacık gibi barajlarımız için çalışmalar aralıksız sürüyor ve gayret bizden terfi Allah'tan diyorum. 2013 yılı hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Toplantıda yatırımlarla ilgili bilgi veren Vali Erdal Ata ise, şunları kaydetti:
"2012 yılı itibariyle ilimizde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 273 yatırım projesi yürütülmektedir. Projelerin genel değerlendirmesine bakıldığında yürütülmekte olan bu projeler 4 milyar 157 milyon TL olup önceki yıllar harcaması 1 milyar 155 milyon TL'dir. 2012 yılı ödeneği 576 milyon TL, yıl sonu itibariyle yapılan harcama 341 milyon TL olup, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 60'tır. Mahalli idareler tarafından yürütülen projelere bakıldığında toplam 298 proje bulunmakta. Bunların proje değerleri 1 milyar 826 milyon 835 bin TL olup, önceki yılda harcaması 1 milyar 103 milyon 852 bin TL olup, 2012 yılı ödeneği 468 milyon 124 bin olup dönem sonu itibariyle yapılan harcama 345 bin 434 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Çalışmalarda nakdi gerçekleşme yüzde 74'tür. İlimizdeki toplam 571 projenin toplam bütçeleri 5 milyar 983 milyon 835 bin TL olup, önceki yıllar harcaması 2 milyar 258 milyon 852 bin TL, 2012 yılı ödeneği 1 milyar 44 milyon 124 bin TL olup, dönem sonu itibariyle yapılan harcama 686 milyon 434 bin TL olarak gerçekleşmiştir."
Yatırımların sektörel dağılımlarını da açıklayan Vali Ata, "Genel bütçede kuruluşlarımızın yürüttüğü proje çalışmaları sektörel olarak incelendiğinde; 2012 yılında en büyük bütçe 221 milyon TL ile eğitime ayrılmıştır. Yani bütçede eğitim yüzde 38, sağlık yüzde 2, tarım yüzde 13, enerji yüzde 3, ulaştırma yüzde 33, diğer kamu hizmetleri yüzde 6, kültür ve turizm ise yüzde 2'dir. Belki burada sağlığa ayrılan ödeneğin çok az olduğu akla gelebilir. Bunu şöyle açıklayabiliriz; ilimizde önemli sağlık yatırımları var. Ama bunların ihale süreçleri sonuçlanmadığı için inşaatlarına başlanmadı. Ama 2013 yılının içinde bunların başlayacağını ve bütçeden önemli bir payın sağlığa aktarıldığını görebileceğiz" diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak yapılan toplantıda Bakan Şahin, milletvekilleri ve belediye başkanları, muhtarların sorularını yanıtladı.
(HD-SO-Y)

12.01.2013 12:46:13 TSI

Editör: Wan Haber