Bir yıl önce 28 Aralık gecesi Şırnak Uludere'ye bağlı Roboski köyü yakınlarında sınırı geçen kafileden 34 vatandaşın bombardımanda öldürülmesi ve aradan geçen bir yıl içinde olayla ilgili soruşturmada sonuca varılmamış olması, bugün çoğu gazetenin birinci sayfasında yer almadı. "Roboski Katliamı'nın birinci yılı", Hürriyet, Zaman, Milliyet, Taraf, Yurt, Cumhuriyet ve Radikal'de birinci sayfadan görülürken, Türkiye gazetesinde birinci sayfanın altındaki küçük anonsta, "Uludere; Tahriklere izin yok!" ibaresi yer aldı.


Diğer gazeteler birinci sayfalarında "katliamın birinci yılı"na yer vermezken, gazetelerin çoğunda "Suriyelilere yardım kampanyası başlatılması"nın birinci sayfalarda yer alması dikkat çekti.

Roboski'yi birinci sayfadan gören gazeteler arasında, anma etkinliklerine gidenlerin durdurulmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı genelgesi Cumhuriyet'te görüldü.

- Roboski Katliamı'nın birinci yılı, Hürriyet'te birinci sayfanın altında "Özür dilense de acımız dinmez" başlığıyla verildi. Spot: "Uludere'de geçen yıl 27 Aralık'ta 34 gencin F-16'ların bombalaması sonucu öldüğü olayın yıldönümündeki anmaya, Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi'nin Cizre'de toprağa verilmesi sebebiyle beklenen on binler gelmedi."

- Sabah'ta birinci sayfada Roboski görülmedi. Manşet: "Bir ekmek bir hayat" Spot: "Suriye'ye gönderilecek bir ekmek, bir kardeşimizi fırın kuyruğunda Esad'ın bombalarıyla ölmekten kurtaracak"

Sürmanşet: "Çıkmaz sokak bayat senaryo / Erdoğan'dan CHP ve BDP'ye uyarı / Başbakan Erdoğan: "60 ve 70'lerdeki gibi gençleri tahrik edenlere izin vermeyiz"

- Zaman'da Roboski Katliamı'nın birinci yılı, "Uludere'de yakınlarını kaybeden aileler: Sadece adalet istiyoruz" başlığıyla ilk sayfada yer aldı. Suriyelilere yardım kampanyası manşetten verildi.

- Posta'da Roboski, birinci sayfada, Mehmet Ali Birand'ın köşesinde kullandığı "İktidar Uludere'ye yeterli sevgiyi göstermedi..." başlığıyla görünür oldu.

- Milliyet, ağabeyi bombardımanda öldürülen 12 yaşındaki Sinan'ın söyledikleri üzerinden sürmanşetten verdi. Üst başlık: "Uludere'nin yıldönümünde acı bir nebze olsun dinmemiş" Başlık: "Korkum abim gibi ölmek"

- Habertürk'te Roboski Katliamı'nın birinci yılı ilk sayfada görülmedi.

- Vatan'da birinci sayfada Roboski görülmedi.

- Sözcü'nün birinci sayfasında Roboski görülmedi.

- Akşam'da "Suriye'ye bir ekmek bir battaniye" başlığıyla Suriyelilere yardım kampanyası birinci sayfadan verildi; Roboski Katliamı'yla ilgili haber yer almadı.

- Yeni Şafak, "Suriye için tek yürek" başlığıyla yardım kampanyasını sürmanşetten verdi. Roboski birinci sayfadan görülmedi.

- Star'ın birinci sayfasında Roboski görülmedi. Manşet: "12 Eylül taklidi senaryolar" Spot: "ODTÜ'deki şiddet görüntüleri ve ardından yaşanan gelişmeler üniversitelerde 1980 öncesi kargaşa ortamını hatırlattı. Akademi dünyası marjinal girişimlere karşı sağduyu çağrısı yaparken 'sivil şiddet'e tepki büyüyor."

- Bugün'de ilk sayfada Roboski Katliamı'nın üzerinden bir yıl geçmesi görülmedi; Suriyelilere yardım kampanyası haberi, "Suriyeliler için aile kardeşliği" başlığıya verildi.

- Türkiye'de Suriyelilere yardım kampanyası sürmanşetten verildi. Manşet: "12 Eylül öncesi gibi / Biz bu filmi görmüştük / ODTÜ üzerinden oynanan oyunlar , Türkiye'yi karanlığa sürükleyen eski öğrenci olaylarını hatırlatıyor" Birinci sayfanın en altında solda, "Uludere; Tahriklere izin yok!" anonsu yer aldı. Spot: "Bugün, 34 kişinin öldüğü olayın yıldönümü. Jandarma, eylem için Uludere'ye gelen örgütleri geri çevirdi."

- Güneş'in birinci sayfasında Roboski'ye ilişkin bir haber yer almadı.

- Takvim'de birinci sayfada Roboski haberi yer almadı. "Suriye için bir ekmek bir battaniye" başlığıyla yardım kampanyası görüldü.

- Taraf, Roboskililerin ağzından, "Başbakan'ı affetmeye hazırız" başlığıyla sürmanşetten verdi. Spot: "34 vatandaşın hayatını kaybettiği katliamın birinci yıldönümünde Taraf Uludere'deydi: Failler bulunursa kırgınlığı unutmaya hazırız"

- Cumhuriyet'te Roboski katliamı'nın yıldönümü manşetin altında sağda, "Uludereli aileler isyan etti" başlığıyla verildi. "Anmaya yasak geldi" başlığıyla, İçişileri Bakanlığı'nın anmaya gidenlerin durdurulmasına ilişkin genelgesi de haberin bitişiğinde yer aldı.

- Yurt'ta birinci sayfanın en altında yer alan küçük anonsta, "Uludere'nin üzerinden 1 yıl geçti" denildi.

- Radikal'de birinci sayfada, "Uludere'nin yıldönümünde yas bitmiş değil" anonsu yer aldı.

Editör: Wan Haber