Anadolu Basın Birliği (ABB)  Yönetim Kurulu Üyeleri Afet ve Acil Durum ( AFAD) İl Müdürü Cafer Giyik’i ziyaret etti. Artan TOKİ konutlarıyla ilgili hak sahipliğinin belirlenme süreciyle ilgili değerlendirmenin yapıldığı ziyarette ABB Van şube başkanı  Vezir Baş  gazetecilere verilecek konutlarla ilgili  olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından verilen  sözün yerine getirilmesini istedi. 

 

 VERİLEN SÖZ İLE İLGİLİ HİÇBİR ADIM ATILMADI 

Deprem sonrası yerel gazetecilere verileceği açıklanan konutlarla ilgili olarak şuana kadar somut hiçbir adımın atılmadığını belirten ABB Van şube başkanı Vezir Baş, ‘ deprem sırasında ve sonrasında Van’daki görevlerine devam eden gazeteciler mağduriyetlerini Van Valisi Münir Karaloğlu’na ilettiler. Karaloğlu’da  konuyu Başbakan Yardımcısı Beşir Atlay’a aktardı. Beşir Atalay da yaşanan afet kapsamında yapılan konutlardan basın mensupları için yüz adet kontejyan ayrılabileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Vali Karaloğlu ABB ve Vangölü Gazete Cemiyeti’nden üyeleri arasında ihtiyacı olanların yer aldığı listelerin verilmesini  istedi.  Söz konusu listeler Valilik havalesiyle  AFAD İl Müdürlüğü’ne verildi. Kalıcı AFAD konutlarının dağıtım işlemleri tamamlanma aşamasına gelmiş olmasına rağmen gazetecilere verileceği açıklanan konutlarla ilgili olarak şuana kadar hiçbir adım atılmadı. Yaşanan süreç içerisinde yer alan kurumların ve yetkililerin gazetecilerin mağduriyetinin  giderilmesi ve konutların  verilmesiyle ilgili düzenlemelerin yapılmasını, verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz’ dedi. 

 

GİYİK: KONU YETKİ SINIRLARIMIZI AŞIYOR 

Van’da yaşanan depremlerde mağduriyet yaşayan gazetecilere konut verilmek üzere cemiyetler tarafından oluşturulan listelerin dosyalarında olduğunu belirten AFAD İl Müdürü Cafer Giyik sözlerini, şöyle sürdürdü; 

 

‘ Gazetecilere verileceği söylenen konutlarla ilgili şuana kadar hiçbir işlem yapılmadı. AFAD mevzuatında yer alan hak sahipliği şartlarına göre de şu aşamada bir işlem yapmamız mümkün değil. Yerel olarak konu bizim yetki sınırlarımızı aşıyor. Bu konuda gerek TOKİ Başkanlığı’na gerekse ilgili Bakanlığın yapacağı düzenleme sonunda, verilecek talimatlarla işlem yapılabilir. Atılacak bu adımların afet konutlarının  dağıtımının son aşamaya geldiği bu günlerde gerçekleşmesi konunun çözümünü sağlayabilir. Bu nedenle ilgili merciler nezdinde girişimde bulunulması gerekiyor.’  

 

 Ziyarette ABB Van şube başkanı Vezir Baş’ın yanı sıra, yönetim kurulu üyeleri  Ziya Türk, Yavuz Görentaş, Deniz Baş,  Mustafa Ece,  Ayhan Yazlık, Adem Yılboğa ve üyeler Ercan Şahin ile Fehmi Tekdur hazır bulundular. 

Editör: Wan Haber