Silivri 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 26’sı tutuklu 46 basın çalışanının yargılandığı KCK basın davasının dördüncü faslı, 12. duruşmasında, gazeteciler anadilinde savunma yapmaya başladı. 

Mahkemede Kürtçe savunmayı hapis gazetecilerden Ertuş Bozkurt okudu. Bozkurt’un ardından sanıklar kısa ek savunmalar yapacaklar. Bozkurt’un okuduğu savunma, avukatların İstanbul Kürt Enstitüsü’nden (Entitüye Kurdi) getirdiği iki çevirmen tarafından tercüme ediliyor. 

"Hukuki savunma yapmak anlamsız"

Bozkurt savunmasında davanın haksız, anlamsız ve hukuk dışı olduğunu, bu yüzden hukuki savunma yapmayacaklarını söyledi:

“Biz hukuki bir savunma yapmak durumunda değiliz. Bu anlamsız, haksız, hukuk dışı suçlama karşısında savunma yapmamız hem mesleğimiz ve temsil ettiğimiz değerler açısından hem de hakikate olan bağlılığımız nedeniyle anlamsız olacaktır. Kaldı ki bizi siyasi yaklaşım ve kararlarla yargılayanlar herhalde bizden hukuki bir savunma da beklemiyorlardır. 

“Bu dava, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının siyasi kararları, toplumsal mühendislik projeleri ve topyekün Kürt muhalefetini tasfiye amaçlı bir stratejinin ürünü olarak ortaya çıkmıştır."

"Bu dava gazeteciliğin suçlanmasıdır"

“Bize yönelik operasyon, bu siyasi kararla  başlatıldı ve sayın savcıdan önce siyasi mekanizma, bazı köşe yazarları bize karşı harekete geçti. O nedenle hakkımızda hazırlanan dosya; yürütmenin, siyasi karar alıcılarının, medyanın bir kesiminin ve sayın savcının ortak yapımıdır."

“Bu dava hangi açıdan değerlendirilirse değerlendirilsin, düşünceyi ifade ve örgütlenme özgürlüğünün yargılanmasıdır, basın ve gazetecilik mesleğinin suçlanmasıdır, en önemlisi de Kürt özgür basınını topyekün mahkum etme girişimidir. Bu bizim alışık olduğumuz, bildiğimiz, ancak her seferinde akamete uğrayan bir iktidar alışkanlığıdır.” 

25 sayfalık savunma okunmaya devam edilecek. 23 Nisan resmi tatil sebebiyle yarın duruşma olmayacak. Anadilinde savunmaların alınmasına Çarşamba günü devam edilecek.

*Bianet

Editör: Wan Haber