Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) üyeleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
Kutlamalar kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen gazeteciler, son yıllarda olduğu gibi yine bayramı buruk kutladılar. Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ün de destek verdiği kutlamalarda konuşan MGC Başkanı Ahmet Ünal, bütün gazetecileri tebrik etti. Alanda çok sayıda gazetecinin olmasının kendisini gururlandırdığını ve onurlandırdığını ifade eden Ünal, "Verdiğiniz mücadeleye saygı duyuyorum. Mücadele etmeden hiçbir şey kazanılmaz. 1960 ihtilalinden sonra 212 yasa ile çalışan gazetecilere haklar verildi. Ama o dönemim 9 büyük holding gazetesi tarafından bu haklar kınanarak, "gazetecilere verilen hak da neymiş, biz 1960 ihtilalinden bunu istemiyorduk" diyerek tepkilerini ortaya koydular. Bizde gazeteciler olarak 1960 da olmaz böyle bir şey diyerek haklarımızı savunma pahasına yola çıktık ve o gün bayram oldu" dedi.
Medyanın çok önemli olduğunu dile getiren Ünal, "Biz gazeteciler, gazete, televizyon sahiplerinin yada bizi dışarıdan ekonomik anlamda destekleyenlerin kalemşoru değiliz, olmayacağız. Bugün bu önemli günün anlamını hissederek buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Özellikle tabii ki İstanbul medyası ile Anadolu medyasının arasındaki çizgileri kesin olarak çizmeliyiz, bilmeliyiz ve ona göre davranmalıyız. 1919'da Mustafa Kemal Samsun'a çıktığında malum o 9 İstanbul medyası "bu nereye gidiyor, İngilizler bizi kurtaracaktı, Mustafa Kemal de kim diye" haberler, programlar yaparken, onur duyduğumuz, şeref duyduğumuz Adana'nın bir gazetesi Pozantı da bir istasyonda işgale karşı direnişlerin haberlerini yapıyorlardı. İşte biz o gazetecileriz. İşte biz Anadolu'yu savunan, birliği, beraberliği, kardeşliği, emeği, bağımsızlığı savunan gazetecileriz" diye konuştu.

"ANADOLU BASININA SAHİP ÇIKALIM VE KIYMETİNİ BİLELİM"
Özellikle yerel yöneticilerin Anadolu basınına destek vermesini isteyen Ünal, sözlerini söyle sürdürdü: "Gazeteciler kentin namusudur. Medya kamu için üretendir. Medya insanı değiştirendir. Medya yeri gelince esir edendir. Medya yeri geldiğinde ise ülkeleri işgal ettirendir. İnanın o 9 İstanbul medyası geçmişte bugün ki kadar güçlü olsalardı, İstiklal Savaşı olmazdı ve kazanılmazdı. Bizler ne olur çalıştığımız Anadolu basınının önemini, kıymetini bilelim. Bu anlamda bu bayramı kutlarken, Anadolu basınının birlikteliğini, namusunu, şerefini, kentimizi ve ülkemizi her günkünden biraz daha fazla düşünerek, haklarımızı geliştirerek, bu örgütlü mücadeleyi daha da artırarak, gerçek bayramları kutlamak ve yapmak dileğiyle, hepinizin 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."
Genç gazeteciler adına konuşan Çukurova Gazetesi muhabiri Ali Yürekli ise basının günümüzde özgür olmadığını, yüzlerce gazetecinin cezaevinde olduğunu belirterek, artık gazetecilerin yazdıklarına, çizdiklerini, konuştuklarına kimsenin karışmamasını istedi.
Konuşmaların ardından MGC üyeleri, Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
(KRY-Y)

10.01.2013 13:23:13 TSI

Editör: Wan Haber