Edirne'de 10 Balkan ülkesinden ve Türkiye'den 50'ye yakın gazetecinin katılımıyla gerçekleştirilen "1. Balkan Buluşması" kapsamında "Balkanlarda Türk Gazetecilerin Ayak İzleri" paneli düzenlendi.
Trakya Gazeteciler Derneği'nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla organize ettiği "1. Balkan Buluşması", Edirne Valiliği, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi işbirliğinde Trakya Birlik ve Edirne Sanayi ve Ticaret Odası, Köy-Koop Edirne Birliği'nin desteğiyle gerçekleştirildi. Programa Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın yanı sıra Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı İbrahim Erdoğan, Edirne Vali Vekili Nedim Özırmak, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Basın-Yayın ve Enformasyon Edirne Müdürü Fikret Dişlioğlu ile çok sayıda gazeteci katıldı.
Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, bu yıl ilkini düzenledikleri etkinliğe Türkiye'nin yanı sıra 10 Balkan ülkesinden 50'ye yakın gazetecinin katıldığını söyledi. "Eğer bugün dünyada gazete varsa bu Türkler'in Balkanlar'a gelişiyle oldu" diyen Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa'daki insanların yaşadığı korku ve haber alma dürtüsü, gazeteciliğin temelini oluşturur. Balkanlar pek bilinmese de Balkanlar'ın dünya basın tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Balkanlar'ın durumu malum. Tarih boyunca savaşların, kavgaların tetiği olmuş bir coğrafya. Biz merkezi Edirne'de Balkan Basın Birliği kurmak istiyoruz. New York'ta, Brüksel'de temsilcilerimiz olsun istiyoruz. Devletin birtakım çalışmaları var fakat biz istiyoruz ki Kosova'daki Ayşe teyzeye, Moldova'daki Elena'ya, Makedonya'daki Mehmet amcaya basın iletişim araçlarıyla ulaşalım."
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı İbrahim Erdoğan ise, 10 Ocak'ın tarihte "9 patron" olayı olarak bilindiğini belirterek, "1961 yılında meslektaşlarımızın daha iyi koşullarda çalışabilmeleri için 212 sayılı yasanın kabulüyle ilgili bir sorun doğdu. O tarihte yayınlanan 9 gazetenin sahibi, böyle bir yasanın kendilerini zor durumda bırakacağını belirterek gazeteleri yayınlamama kararı almıştı. Ancak çalışanlar da sendikada bir araya gelerek 3 gün boyunca büyük fedakarlık örneği göstererek, Türk halkını gazetesiz bırakmamışlardır" dedi.

"ÖZÜNÜ KORUYAN ŞEKİLLERDEN BİRLİK VE KUVVET OLUŞTURACAĞIZ"
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, yapılan toplantının önemine dikkat çekti. Cemiyet içi toplantılar yapıldığını ifade eden Atalay, "Balkanlar'ı, tüm Balkan coğrafyasını kapsayan bu etkinliğe katılmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyorum" dedi.
Balkanlar'daki tüm şehirlerin hala eski özünü koruduğunu ifade eden Atalay, "Umuyorum ki bu özünü koruyan şehirlerden oluşan bir birlik, kuvvet oluşturacağız" dedi.
Etkinliğe katılan Vali Vekili Nedim Özırmak, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ve Rektör Prof. Dr. Yener Yörük de günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaparak gazetecilerin bu anlamlı gününü kutladı. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Daha sonra Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç, Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın ve Batı Trakya'da gazetecilik yapan İbrahim Baltalı'nın konuşmacı olduğu "Balkanlarda Türk Gazetecilerin Ayak İzleri" panelinde Balkanlar'da gazetecilik yapmanın zorlukları anlatıldı.

"BALKANLARDA AZINLIK OLARAK GAZETECİLİK YAPMAK ISTIRAP"
Çeşitli sunumların da yapıldığı panel sonrası Balkanlı gazeteciler birbirleriyle tanışma imkanı buldu. Batı Trakya'da Trakya'nın Sesi Gazetesi'nin sahibi olan 35 yıllık gazeteci Abdülhalim Dede, Balkanlar'da gazeteci olmanın ıstırap çekmek olduğunu söyledi. İnsanın kendi anavatanında gazetecilik yapmanın bir başka olduğunu ifade eden Dede, "Devletin azınlıklar üzerinde uyguladığı ayrımcı, ırkçı politikanın ilk belirtilerini gazeteciler hisseder ve bunu dile getirme mecburiyetine girer. Dile getirildiği takdirde devletin hıncı tamamıyla üzerinize düşer. Bu hınç gerek fiziki, gerekse de ekonomik darbeyle üzerinize gelir. Batı Trakya'da son 20 yıldır hakkımızda kamu davası açılmıyor" dedi.
Yunanistan'da gazetecilik yapan Cengiz Ömer ise, Müslüman ve Türk medya kuruluşlarının bir araya gelmesinden ötürü duyduğu sevinci ifade ederek, "Bizler bir araya gelirsek çok daha faydalı işler yapacağız. Tanışmak bile geleceğe yönelik ufuklar açıyor. Ümit ediyorum ki daha önceleri yapılması gereken bu buluşma, çok daha güzel birlikteliklere vesile olur" diye konuştu.
Panelin ardından DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda 'Balkan Basın Birliği Çalıştayı' yapıldı.
(ORA-CC-Y)

10.01.2013 16:22:30 TSI

Editör: Wan Haber