Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, İngiltere Londra SOAS (School of Oriental and African Studies) Üniversitesi'nin "Geography and Landscape of the Hittites: Hititlerin Coğrafyası" adlı projesinde görev verildi.
Proje kapsamında Londra SOAS Üniversitesi tarafından Çorum'un başkentlik yaptığı dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler'in Boğazkale'den başlayıp Mısır'a kadar uzanan tarihi serüveni kitaplaştırılacak. Brill yayınlarından "Brill Handbook of the Geography and Landscape of the Hittites" başlığıyla yayınlanması kararlaştırılan kitabın en önemli bölümü "Hattusa and its Environs: The Philological Evidence: Hattuşa ve Çevresi'nin filolojik kanıtlarla değerlendirilmesi" kısmı Özlem Sir Gavaz tarafından İngilizce olarak yazılacak.
Kitap Hitit devletinin yayılım gösterdiği tüm bölgelerin tarihi coğrafyası hakkında genel bilgilerin yanı sıra 8 bölgeye ayrılan Hitit yerleşimleri, filolojik ve arkeolojik açıdan ele alınarak hem harita üzerinde gösterilecek hem de günümüzdeki yerleşimlerle eşleştirmesi yapılacaktır.
Bu çalışma sonucunda Hititlerin Boğazkale merkezli olarak Anadolu toprakları ve Kuzey Suriye'yi de içine alan bölgeyle birlikte Mısır'a kadar ki tarihi yolculuğu en ince ayrıntısına kadar ele alınacak. Ve Hititçe çivi yazılı metinlerde geçen bütün yer isimleri bir harita üzerinde yeni önerilerle birlikte gösterilecektir.
Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, SOAS Üniversitesi'nin Geography and Landscape of the Hittites: Hititlerin Coğrafyası" adlı projesine dahil olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Başarıyla tamamladığı doktora tez çalışması ardından Çorum Belediyesi tarafından kitaplaştırılan "Hitit Kralı'nın Kült Gezileri: Ayinler, Ziyaret Merkezleri, Yollar ve Lokalizasyonla İlgili Yeni Gözlemler" adlı çalışmasını inceleyen Londra SOAS Üniversitesi'nden bu teklifin geldiğini dile getiren Gavaz, "Bu kitabın temelini oluşturan ilk ve ana bölümünün bana teklif edilmesi benim için bir onurdur. Bu teklif hem Hitit Üniversitesi ve hem de Çorum adına bir övünç kaynağı. Hitit Devleti'nin çekirdek bölgesi olan Boğazkale ve çevresinin tarihi coğrafyasını çalışmak gerçekten gurur verici" dedi.
(MMY-BÖ)

05.01.2013 17:56:51 TSI

Editör: Wan Haber