İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adana’daki 10 Kasım töreninde kendisini protesto eden vatandaşlara “Allah belanı versin diyen o gavatı getirin buraya” diye talimat veren Adana Valisi Hüseyin Avni Coş hakkında inceleme başlattığını söyledi.

Hürriyet’ten Metehan Demir’e konuşan İçişleri Bakanı Güler, devletin valisi konumundaki bir kişinin vatandaşa, her ne kadar rahatsız edici bir diyalog yaşansa da bu şekilde cevap vermesinin doğru olmadığını söyledi.

Konuyu incelemek üzere yetkililere talimat verdiğini belirten Güler, şöyle devam etti:

“Anladığım kadarıyla karşılıklı olarak konu mahkemeye taşınacak. Yine de ne olursa olsun bu konumdaki bir valimizin, böyle bir hakaret de olsa adli ve hukuki yollar vardır.

Onunla ilgili yasal çerçevede şikayetçi olabilir, talimat verebilir. Bu şekilde bir ağız dalaşına girmesi hiç şık olmadı. Ben de rahatsız oldum.

“Tabii ki orada vatandaşımızın 10 Kasım gibi önemli bir günde bu protesto içine girmesi ve kullandığı ifadeleri de ayıplıyorum. Belki daha saygı içinde davranabilirdi. Yine bu, valimizin, ağız dalaşına girerek bu ifadeleri kullanmasını haklı çıkarmaz.”

Vali Coş, yaşanan olayları provokasyon olarak nitelendirdi ve 10 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını açıkladı.

Kendisine “Allah belanı versin” diye bağıran kişiyi araştırdıklarını, kimlik tespiti yapılırsa, hakkında şikayetçi olacağını ifade eden Coş, gavat demesiyle ilgili olarak ise “Ben gavat kelimesini kullanmam. Kavas demiş olabilirim. Bu kelimeyi de ‘yürüyen, hizmet eden, gezinen adam’ anlamında söyledim” dedi.

Coş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Adana'ya da, büyük Atatürk’ün  aziz hatırasına da yakışmayan kötü tablolar ortaya konmuştur. Bunu yapanları, bu provokasyonu gerçekleştirenleri ve alet olanları kınıyorum.

“Resmi törenler, Atatürk’ü  anma günleri, milli bayramlar, dini bayramlar, toplumumuz için birlik ve beraberliğin perçinlendiği günlerdir. Bunları istismar etmemek lazımdır.

“Bugün hepimiz gördük ki, atılan sloganlar, gerçekleştirilen çirkin tezahüratlar, orada bir kesimin Atatürk’ü  anmak için değil, provokasyon için, milleti kamplara bölmek için, bir takım siyasi görüşleri seslendirmek için geldiği açık ve net olarak görülüyor. Teessüflerimi iletiyorum. Ve bu hususta diğer vatandaşlarımızın da sağduyusuna teşekkür ediyorum.”

Ne olmuştu?

Adana’daki anma etkinliğinde özetle şunlar yaşandı:

* Anma programı kapsamında, Adana Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulduktan sonra slogan atan bir grup Adana Valisi Coş’u istifaya çağırdı.

* Makam aracına binen Coş'un korumaları Vali'nin eliyle işaret ederek "O gavatı getirin" demesi üzerine "Vali istifa" şeklinde slogan atan vatandaşlardan birini gözaltına almak istedi. Grup üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı.

* Bu esnada Vali bir vatandaşa “Seninle görüşeceğim” diye parmak salladı ev vatandaş da “Görüşecekseniz, gelin burada görüşelim. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşıyım. Lütfen! Ayıp oluyor” şeklinde karşılık verdi.

* Valilik korumalarının alandan ayrılmasının ardından alana gelen çevik kuvvet ekipleri de yolun trafiğe kapatıldığı uyarısında bulunarak vatandaşlardan kaldırıma çıkmalarını istedi. Polis ekipleri ile vatandaşlar arasında gerginlik devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, kendisine saygısızlık yaptığını ileri sürdüğü polis amiriyle tartıştı.

* Özgümüş, “Vatandaş demokratik hakkını kullanıyor ve slogan atıyor. Polis terbiyesizce hareketlerde bulunmaya başlayınca gereken cevabı aldı. Herkes haddini bilecek. Bilmezse ben bildiririm" dedi.

* Haber Hürriyet ve CNNTürk’ten derlenmiştir.

Editör: Wan Haber