Bir dizi gezi ve programlar için Gaziantep'te bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep Valisi Erdal Ata, eski Milli Eğitim Bakanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAÜN Rektörü Yavuz Coşkun, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Program bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı'nın ardından başladı. Programda GAÜN Devlet Konservatuarı Musiki Bölümü öğrencileri tarafından verilen konserin ardından GAÜN'ün 20 dakikalık slayt gösterimi sunuldu. Akademik yılının ilk dersini veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep'te Gaziantep Üniversitesinin akademik açılışından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin enerji vizyonuna geçmeden önce bir kısım mantaliteden Türkiye'nin değişen yüzüne bakan gençlerimiz olarak bazı konuları paylaşmak istiyorum. Tabi dünya enerji tarihinde odunla başlayan, kömürle devam eden petrolle doğal gazla şu güne geldiğimiz ortamda hidrojen enerjisine doğru gidiyoruz. 1730'dan bu yana olan bu serüvende bir sonraki kaynağın yeşerebilmesi için öncekinin pahalanması gerektiğini tarih bize öğretti. Para ilişkisini çok iyi kurgulamak lazım bu sektörde. Enerji sektörü dediğimizde tabi ki enerji uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük işleri kapsıyor. Bu yüzden siz 18 ve 20 yaşını kapsayan gençlerimizin 2023 hedeflerinde Türkiye'nin idaresine konulan iradede söz sahibi olacağınız bir yapıya doğru gidiyorsunuz. Bizler kalkınmayı değişmeyi ön görmüşsek mutlaka bunların bedellerini bir şekille ödememiz gerekiyor. İthal kaynaklardan hep şikayetçiyizdir ama her birimiz arabalarına biner gider. Yabancı diliniz mutlaka olsun. Bu iletişim çağında sizin çevre ile iletişim kurabilmeniz bu yolla olacaktır. Mutlaka okumalısınız. Okuyamayanlar hangi sektörden olursa olsun, hangi meslek mensubu olursa olsunlar üretemeyenlerdir. Bunların içerisinde ben yaklaşık on yıllık politika hayatında görüyorum. Bir milletvekilinin okuması genelde azalmaktadır. Ama okuyamadığı kadar üretemediğini gördüm. Bizlerlerin okuma alışkanlığının, televizyon alışkanlığından mutlaka daha fazla olması lazım. Televizyon izlemek kolay ve ucuzdur. Ama kitap okumak daima üretkenliği ve bedeli olan bir konudur. Mutlaka dünya klasiklerinden olmamız lazım. İnsanların kendisini tanımadan çevresine zap ve gücü olmaz. Mutlaka onlara nüfus edebilmek için kendimizi tanımamız lazım. Ancak nefsini bilen rabbini bilir. Kendimizi tanıdığımız kadar hem bizi yaratana karşı olan borçlarımızı ödemekte kolaylık sağlar, hemde çevremize karşı sorumlulukları yerine getirebiliriz. Rusya Federasyonuna gönderdiğimiz öğrenciler arasında Gaziantep'ten altı öğrencimiz var. 114 öğrenci arasından 6 öğrenci Gaziantep'ten çıktı. Yaklaşık 4 bin kişi arasından seçildiler. Bu çok ciddi bir başarıdır. " dedi.
Eski Milli Eğitim Bakanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Akademik yılı açılışının öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Çelik, "İnsanlık farklı tarihi evrelerden, değişim evrelerinden geçerek bugüne gelmiştir. Malumunuz tarım toplumunda insanlar kas ve beden gücü ile geçimlerini sağlıyorlardı ve beden güçlerini hayvanların güçleri ile birleştirerek üretim yapıyorlardı. Hayatlarını da bununla idame ediyorlardı. Bu döneme biz, eğer insanlığı 3K dönemi diye tanımlarsak, birinci dönem tarım toplumudur ve bu birinci K dönemidir. İkinci dönem, insanoğlunun kendi gücünü mekanik güçle birleştirmesi ile buluşan bir dönemdir. Mekanik teknolojinin geliştiği bir dönemdir. Fabrikasyona geçilen, birinci ikinci sanayi devrimi ile birlikte geçilen bir dönemdir. Fabrikasyon mallar artmıştır, üretim artmıştır, sermaye önem kazanmıştır, kasalar para ile dolmuştur. Bu ikinci döneme de ikinci K dönemi, kasa dönemi diyebilirsiniz. Tabi şuan insanlık üçüncü evrededir. Bildiğiniz gibi bilgi toplumu dediğimiz bir dönemde yaşıyoruz. İnsanlık bugün artık bu üçüncü evrede üçüncü K olan kafa dönemini yaşıyor. Akıl ve beyin gücü; kas, sermaye ve para gücünün önüne geçmiştir. Bugün beyin gücünü yani soft power dediğimiz gücü en iyi kullananlar, refah ve mutluluğa sahiptir. Sermayenin de üretimin de sahibi olan ülkelerdir. Bugün ki küresel rekabette bizde varız diyorsak, aklın gereği şudur. Biz yeniden Amerika'yı keşif etmeye talip olmayacağız. Kim ne yapıyorsa onu yapmak zorundayız. Biz dünyaya kendimizi kapatamayız. İster küreselleşmeye karşı olun, ister taraftar, ister küreselleşmeyi iyi bir şey olarak kabul edin, ister kötü, buna verilecek cevabın hiçbir anlamı yoktur bu gün ki dünyada. Düşünün,25 derecede Erzurum'da meydandasınız ve soğuğa karşısınız, avazınızın çıktığı kadar bağırıyorsunuz ve diyorsunuz ki, 'kahrolsun soğuk, ben soğuğa karşıyım, kahrolsun soğuğun üzerime yaptığı etkiler' bu laflar sizi ısıtır mı? Veya Gaziantep'te yazın 40 derece var ve diyorsunuz ki 'ben sıcaktan nefret ediyorum, kahrolsun sıcak' Bunun pratikte bir anlamı yok. Akıllı insanlar, böyle bir şey yapmazlar. Sıcaksa sıcağa göre, soğuksa soğuğa göre giyinirler. Kofi Annan eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri diyor ki, 'küreselleşme yer çekimi kuvveti gibidir, ona karşı olmanın veya ona taraftar olmanın pratikte bir faydası yoktur' İstediğin kadar yer çekimi kuvvetinden nefret et. Eğer bu küresel rekabette, bu global ekonomide, bu global dünyada biz var isek, bunun gereğini yapacağız. Dünya'da küresel bir ekonomi var, küresel enerji politikaları var, küresel bir hukuk var, küresel bir siyaset var, terör bile küreseldir. Küresel bir bilim anlayışı var. Eğer, dünyadaki bu bilimsel yarışta biz yerimizi alacaksak, Gaziantep Üniversitesi olarak, Türkiye olarak yerimizi alacaksak, üzerimize düşen yükün gereğini yapmak zorundayız" diye konuştu.
Akademik yılı açılışına katılan Bakan Taner Yıldız ve katılımcılara teşekkür ederek başlayan GAÜN Rektörü Yavuz Coşkun ise "Her gün bir hayata başlar gibi heyecanımızı diri tutmak, üretmek, katkı sunmak ve paylaşmak sorumluluğuyla hareket etmeyi bir ilke olarak benimsediğimiz yeni bir dönemin açılışında Üniversite eğitim ve bilim anlayışını anlatacağım. Üniversite anlayışımızı, farklılıkların birlikteliğinde sinerji doğuran, aklın ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yer olan, hakikati arama felsefesi düsturunu merkeze oturtan, nitelikli insan gücünü yetiştirmek görevinin yanı sıra, bilgi çağının ve bilgiye sahip olmanın güce sahip olma demek olduğunun farkındalığı ile bilgiyi üretip, toplumla paylaşan, toplumun her alanında eğitim, sosyal, kültür, estetik alanlarda ileri gitmesinde etkin rol oynayan, steril ve yalıtılmış değil, toplumla hemhal olan bir motor, güç, bir lokomotif, olma vizyonuna kilitleyerek yürüdüğümüzü, yola devam ettiğimizi tekrarlamak isterim. Evrensel olanın üretildiği ve meydana çıkarıldığı bir yer olan üniversitenin bağımsız düşünce ortamında, hakikati aramak için düşünmeyi seçen bilim adamı, akademisyen ise bu üniversite kavramının değişmez öznesi olmak durumundadır" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, GAÜN Rektörü Yavuz Coşkun, günün anısına Bakan Taner Yıldız'a bakır işlemeli vazo hediye etti.
(MDC-ÖK-Y)

14.12.2012 14:48:38 TSI

Editör: Wan Haber