Türk Patent Enstitüsünce (TPE) yürütülen "Üniversitelerde Sınaî Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 5 Şubat 2013 tarihinde Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) "Senato Bilgilendirme Toplantısı" ve öğretim üyelerine yönelik olarak "Patent Randevu Sistemi" uygulaması gerçekleştirildi.
Düzenlenen toplantıya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve çok sayıda öğretim üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Üniversiteler ve ülkemiz için çok önemli bir konu olan "patent" konusunda bilgilenmek, bu konuda ufkumuzu genişletmek üzere bu toplantıyı düzenledik. Ayrıca, TPE patent uzmanları tarafından üniversite öğretim üyelerine yönelik olarak gün boyunca 'Patent Randevu Sistemi' uygulaması gerçekleştirildi. 30'ar dakikalık bire bir görüşme şeklinde gerçekleştirilen bu uygulamada, öğretim üyeleri başta patent olmak üzere sınai mülkiyet haklarıyla ilgili tüm sorularını TPE uzmanlarına yöneltme fırsatı buldular, uzmanlarla birlikte çevrimiçi patent veri tabanları üzerinden araştırma yaptılar. Bu çalışmaların arkası da gelecek" dedi.
Patentle bilginin daha iyi korunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun, "Bilgiyi hayatın ve teknolojinin içine bir şekilde enjekte ettiğimiz zaman veya ürettiğimiz bilgiler bir katma değere dönüştüğü zaman daha kıymetli bir hale geliyor. Bunun da muhafaza altına alınması noktasında patent çok önem taşıyor. TPE yeni ufuklar ve yeni anlayışlarla üniversitelerin, ülkemizin de ufkunu açacaktır" ifadesinde bulundu. Prof. Dr. Coşkun, "Üniversite olarak biz de bu konuda hakikaten öncü, girişimci, bu konuda mutlaka bir şeyler yapmak isteyen bir yer olarak bir yandan eğitime dair "intörnlük gibi", bir yandan "üniversite sanayi işbirliği" gibi çalışmalar yapıyoruz. Bütün enstrümanlarla daha fazla şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum. Üniversitemize gelip bizleri bilgilendiren TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve ekibine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koordinatörlüğü, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından yürütülen 'Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi'nin kısa bir tanıtımını yaptı ve daha sonra üniversite senatosunu sınai mülkiyet hakları, sınai mülkiyetin üniversiteler açısından önemi, yürütülen proje ve TPE'nin üniversitelere yönelik faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Toplantının görüş ve değerlendirmeler bölümünde, üniversitelerin sınai mülkiyet sistemine entegre edilmesi ve sistemin aktif birer kullanıcısı haline getirilmesi sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantının ardından Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan'a 'sedef kakma bir sandık' takdim edildi. TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise Rektör Coşkun'a TPE tarafından hazırlatılan "Alamet-i Farika'dan Marka'ya" adlı kitap hediye edildi.
(MDC-ÖK-Y)

06.02.2013 14:37:36 TSI

Editör: Wan Haber