Her iki kişiden birinde görülen, ilerlediğinde ülsere yol açan ve anlık olarak canınızı sıkabilecek sancılar geçirmenize neden olabilen bu rahatsızlık hakkında ne kadar bilgiliyiz? Beslenmemiz, kötü alışkanlıklar ve kullandığımız ilaçlar gastriti tetikler mi? Gastrit neden olur, nasıl tedavi edilir veya nasıl önlemler alınır gelin birlikte okuyup öğrenelim...

Gastritin kelime anlamı mide iltihabı demektir. Bildiğimiz gibi mide çok etkili bir asit üretmektedir. Örneğin mide öz suyu eğer bir bardağa konulup içine bir et atılsaydı, et bir kaç gün içinde tamamen yok olurdu. Peki bu etkili asit nasıl mideye zarar vermez? 

Mide kendini korumak için bir mukus tabakası oluşturur. Ancak zamanla bir çok sebepten bu mukus tabakasının bazı yerlerinden asit mideye geçebilecek hale gelebilir. Ve buda haliyle mideye kalıcı zararlar verebilmektedir.

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle kaburga kemiklerimizin karnımızın üstünde birleştiği yerin çok az altında bir bölgede yanma hissi yapar. Açken mide kazınması ve yanması yine tipik belirtilerindendir. Ayrıca;
 
-- Mide ağrısı
-- Ekşime
-- Yanma
-- Şişkinlik
-- Bulantı 
 
yaparak kendini belli eder.
 
Belirtiler ileri aşamalarda çok daha şiddetlenebilir ve tedavi edilmediğinde veya yanlış beslenme ve ilaç kullanımına devam edildiğinde ülsere ve daha da ileride mide kanamasına yol açabilir!
 
GASTRİT NEDEN OLUR?
 
-- Gastritin en büyük nedenlerinden biri STRES'tir.
Yaşam içerisinde, gerek sevdiklerimizin gerekse bizim başımıza gelen can sıkıcı olaylar, kontrolümüz dışında yaşanan gelişmeler ve dahası strese neden olmakta. Stresi abartanlardansanız gelin size çok etkileyici bir bilimsel gerçekten bahsedeyim...
 
Kolları ve bacakları açılarak karanlık bir ortamda hareketsiz bir şekilde kalacak şekilde bağlanan fareler, günün sonunda mide kanaması geçirerek ölürler. Bunun nedeniyse aşırı stresten kaynaklanan bir ileri safha gastrittir. Bu mide kanaması geçirmelerine neden olarak onları öldürür. 
 
Stresin ne kadar tehlikeli olduğu, canımıza bile malolabileceği aslında bu deney ile kolayca anlaşılabilirken, neden daha mutlu olmayı denemeyelim? Neden, "Biraz da ben mutlu olucam be yeter bundan sonra gülüyorum arkadaş!" demeyelim?
 
Diğer nedenlere bakalım.
 
-- Asprin ve türevlerinin kullanımı mide asit dengesini bozarak gastrite neden olmaktadır.
 
-- Yanlış beslenme alışkanlıkları örneğin, aşırı baharatlı yiyecekler, kızartma vb.
 
-- Alkol ve sigara da yine stres gibi en büyük gastrite neden olan etkenlerden birisidir.
 
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
 
-- Risk faktörleri ortadan kaldırılır. (ilaç, sigara alkol, fazla baharat vb.)
 
-- Midenin koruma mekanizmalarını uyaran ilaçların kullanılması (doktorunuza danışın)
 
-- Midedeki asit miktarını düşürücü ilaçların kullanılması
Editör: Wan Haber