Milyonda bir görülen Gardner sendromu hastalığına yakalanan Tekirdağlı Refiye Yılmaz'a ince bağırsak nakli gerçekleştirecek olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Transplantasyon (Organ Nakli) Birimi doktorlarından Operatör Doktor Selçuk Kılınç, ameliyatı yapabilecek imkan ve şartlara sahip olduklarını söyledi.
Yurtdışında yapılması durumunda 1 milyon dolar gereken ameliyatı seve seve yapabileceklerini belirten Op.Dr. Selçuk Kılınç, durumu doğruladı ancak kendilerinin de bu operasyonu yapabileceklerini belirtti.
Kılınç, Sağlık Bakanlığı'nın tüm masrafları karşılayacağını ve kendilerine sonuna kadar destek verdiklerini dile getirerek şöyle konuştu: "Olası bir ameliyatta, şimdilik gerek görmüyoruz, erken olduğu için gidilebilecek yollar olduğunu düşünüyoruz. Ama bizim merkezimiz Türkiye'de 2003'ten beri ince bağırsak ameliyatlarının yapıldığı, 2006'dan beri Sağlık Bakanlığı'ndan alınan özel izinle kök hücre nakilleriyle birlikte başarıyla yapılan bir merkez. Tabiî ki böyle bir ameliyat merkezimizde seve seve yapılabilir. Burada hiçbir problemimiz yok. Arkamıza Sağlık Bakanlığı ve bilim kurullarımızı alarak, her türlü ilacı kullanarak, yardımcı olmak için buradayız." İnce bağırsak ameliyatlarının çok masraflı olduğunu belirten Kılınç, şunları söyledi: "Bakanlığımız bu ücretleri hayatta kalan veya kalmayan hastalar için sonuna kadar kullanmıştır. Ancak tabi biraz zorluklar da içeriyor. Bu zorluklar gerek şahsi gerek kök hücre uygulamasıyla ilgili zorluklar olabilir ama bunların üstesinden gelinir. Refiye özelinde düşünürsek, tabiî ki merkezimizde tüm teknolojik imkan kullanılarak yapılabilir."
Operatör Doktor Selçuk Kılınç, Refiye Yılmaz'ın altı ay ömrünün kaldığı şeklindeki haberlerin abartılı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat şunu söyleyeyim, altı aylık ömrü kaldı lafı biraz endişeyle yapılmış bir şey. Belki bazı yanlış yönlendirmeler olmuş olabilir hekim olmayan bazı kişiler tarafından. Refiye'nin negatif, çok ciddi bir hastalığı var. Ancak henüz tıbben ve cerrahi olarak yapılabilecek bazı işlemler var. Konuşulan altı ay gibi süre çok abartılı."
İnce bağırsak naklinin kendi içinde çok büyük bir riskler taşıyan bir nakil olduğunu anlatan Kılınç, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer karaciğer, böbrek nakli gibi nakillere oranla doku reddi yaşanabiliyor ve nakil sonrası üzülerek söylüyorum ki hastalar kaybedilebiliyor. Dolayısıyla bu çekingenliğimizin altında hep bu yatıyor. Damar yoluyla beslenmenin dışında çaresi kalmamış hastalara biz bu ameliyatları yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla nakil yapsak bile ölümcül sonuçlarla sonuçlanabileceği için ve dünyanın diğer merkezlerinde de bu böyle olduğu için kılı kırk yararak nakil kararı almak gibi bir prensimiz var. Bu süreçte sanırım bazı hasta ve yakınlarınca yanlış anlaşılmalar oldu. Rahatlatılması lazım."
Operatör Doktor Selçuk Kılınç, Refiye Yılmaz için kullanılacak ilaçla ilgili bilimsel kurulların karar alacağını aktararak, ilacın Türkiye'de olduğunu ancak başka hastalıklar için kullanıldığını söyledi.
Kılınç, yeni geliştirilmiş bir ilaç olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun hangi hastalıklarda kullanılacağına dair henüz rutin bir şey yok. Refiye'nin hastalığında da kullanılabilir diye rutinleşmiş bir uygulama yok. Ancak önemli bulgular var bu yönde. Yalnız bu ne benim ne buradaki diğerlerinin verebileceği bir karar. Bilimsel bazı kurullarda değerlendirilip ondan sonra sanırım bu yönde yardımda bulunacaktır. Şimdiye kadar yaşadığımız tüm örneklerde hep hastaların yararına kararlar çıktı bu kurullardan. Burada da sanırım yarar zarar hesabı yapılıp böyle bir karar alınacaktır. Bu ilaç Türkiye'de var ancak başka türlü hastalıklar için kullanılıyor. Bu hastalık için kullanılması yönünde ilaç firması dahil rutinleşmiş bir uygulama yok. "
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yurt dışındaki gelişmiş merkezlerle yarışır duruma geldiğini, yurt dışından hasta kabul edecek günlerinin yaklaştığını belirten Kılınç, Refiye'nin endişe etmemesini söyledi.
Kılınç, bir milyon doların gerçekten doğru olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz şimdiye kadar yurt dışındaki gelişmiş merkezlere gönderdiğimiz için bir tek hasta için bir milyon dolar ücret talep ediliyordu. Hâla da ediliyor ancak bilimsel bazı çalışmalarla biz bu yurt dışındaki kök hücre uygulamalarıyla yurt dışındaki başarıları neredeyse geçecek sonuçları elde ettiğimizi düşünüyoruz. Konuşmak için henüz erken bilimsel bulgularda. Şurası muhakkak ki bizim geldiğimiz noktada yurt dışından buraya hasta alma günlerimiz gelmiştir. Refiye, rahat nefes alabilir. Her zaman burada her zaman yanındayız."
Refiye Yılmaz'ın her zaman yanında olduklarını anlatan Op. Dr. Kılınç, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: "Hastamızı geçen Çarşamba günü muayene ettik. Durumuyla ilgili bir bilgimiz yok ama geçen haftaki bulgularına göre Gardner sendromu diye tanımlanan bir hastalığı vardı. Muayene ile ele gelen bir kitlesi vardı. Bu, belli oranlarda bağırsakların çalışmasına engel olucu durumda idi. Geçmişinde hastalığının tedavisiyle ilgili birçok müdahaleler geçirmiş, zor durumda bir kardeşimizdi. Birden çok soru var ama burada Refiye kardeşimizi teskin edici davranıyoruz. Çünkü kendisi haklı olarak bir hastalıktan muzdarip ve derdine çare arayan bir kişi. Dolayısıyla endişe düzeyi oldukça yüksek. Biz Refiye'nin her zaman yanındayız, burada bir ekip var. Aynı zamanda sağlık bakanlığı ve devlet büyükleri yanımızda. Hastalığıyla ilgili ona her zaman elimizden gelen gelmeyen ne varsa imkanlarımızı kullanacağız."
(HD-HO-Y)

15.01.2013 17:18:18 TSI

Editör: Wan Haber