Türkiye nin en büyük bankalarından biir olan Türkiye Garanti bankası satıldı. ispanyol şirketine satılan Garanti bankası toplam hisse bedeli olarak 5,5 milyara İspanyollar'a satıldı


Türkiyenin garanti bankası yapılan sözleşme ile  İspanyol şirketi Banca Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) satıldı. Garanti banksının yüzde 14 ü ispanyol bankasına devredilmek üzere sözleşme imzalandı.

 

Türkiye Garanti bankası Doğuş holding grubunanun kamuoyu aydınlatma platformu olan KAP taki bildirmesi ile Doğuş grubu Garanti bankasının yüzde 14 ünü yani nakit olarak 625 milyon  TL değerindeki Garanti bankasını ispanyol Banca Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) ya devretti.toplam bedelinin 5 milyar 497 milyon 90 bin 200 lira, beher hisse bedelinin ise 8,79 lira olarak tespit edildiği aktarıldı.

 

Garanti bankasının ispanyol şirketine yüzde 14 nün satılmasının ardınan yapılan Açıklamada, 2014 yılı faaliyet karından dağıtılacak temettünün satışa konu beher hisse başına 0,11 lirasına kadar olan kısmının Doğuş Grubu'na ait olacağı belirtildi. Söz konusu hisse devrini takiben Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'ndaki payının yüzde 10 olacağına dikkat çekildi.


 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurulu da dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki ilgili resmi merci onaylarının alınmasını takiben gerçekleştirileceği dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


Garanti bankasının devrinin yapan Doğuş Grubu ve BBVA arasında Garanti Bankasının sevk ve idaresi hususunda daha önce 1 Kasım 2010 tarihinde imzalanmış Hissedarlar Sözleşmesi de 19 Kasım 2014 tarihinde tadil edilmiştir. Tadil edilen Hissedarlar Sözleşmesi alınması gereken yasal izinlerin temin edilmesini takiben gerçekleştirilecek hisse devri ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girecektir.


Yapılan bu anlaşmaya göre Türkiye  Garanti Bankası Yönetim Kurulu'nun 10 kişiden oluşması; 7 üyesinin BBVA tarafından Genel Kurul'a aday gösterilmesi, BBVA tarafından belirlenen bu adaylardan ikisinin denetim komitesinde yer alması ve her iki adayın ilgili mevzuat gereği bağımsız üye sıfatına sahip olmaları; 2 üyenin Doğuş Grubu tarafından Genel Kurul'a aday gösterilmesi ve son bağımsız üyelik için adayın ortak kararla belirlenerek Genel Kurul'a aday gösterilmesi hususunda, Doğuş Grubu ve BBVA arasında mutabakata varılmıştır.Doğuş Grubu tarafından bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden pay üzerinde BBVA'ya daha önce tanınmış olan alım opsiyonu (call option) ise ortadan kaldırılmıştır."

 

garanti.jpg

 

Editör: Wan Haber