Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabetle 21-23 Ocak 2013 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün 22-23 Mart 2011 tarihlerinde Gana'ya yaptığı ziyareti iade maksadıyla ve beraberinde üç bakana ilaveten Gana özel sektörünün birçok temsilcisinin de dahil olduğu geniş bir heyetle Türkiye'ye gelecek olan Konuk Cumhurbaşkanı, 22 Ocak Salı günü Ankara'da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 23 Ocak Çarşamba günü İstanbul'da devam edecek. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gana'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil edecek olması bakımından ayrı bir anlamı bulunan ziyaret, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Sayın Mahama'nın 7 Ocak 2013 günü yemin ederek başladığı ikinci görev döneminde yurtdışına yapacağı ilk resmi ziyaret de olacaktır. Sahraaltı Afrika'da sömürge idaresinden bağımsızlığını ilan eden ilk ülke özelliğine sahip olan Gana, bugün köklü demokrasi geleneği, yetişmiş insan gücü ve ekonomik potansiyelinin yanısıra, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çoktaraflı kuruluşlardaki muteber konumu ile dikkat çekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesine özel önem atfetmektedirler. Bu anlayışla, son beş yılda on Sahraaltı Afrika ülkesinin Devlet Başkanı Türkiye'de resmi ziyaret münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından misafir edilmişler; Sayın Cumhurbaşkanımız da Kıta'da dokuz ülkeye resmi ziyarette bulunmuşlardır. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Sayın Mahama'nın ziyareti de Afrika'nın her bakımdan müstesna ülkelerinden ve Batı Afrika'daki başlıca ticari ortağımız olan Gana ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine ve ilave işbirliği alanlarının değerlendirilmesine hizmet edecek, Kıta'da öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınmasına imkan sağlayacaktır. Tarihi nitelik taşıyan bu ziyaret, Sayın Cumhurbaşkanımızın Gana ziyaretlerinin ve 2010'da Akra'da, geçtiğimiz Ekim ayında ise Ankara'da mukim Büyükelçiliklerin karşılıklı olarak faaliyete geçmesinin ardından, Gana ile ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi doğrultusundaki müşterek siyasi iradenin en üst düzeyde teyidi için yeni bir vesile teşkil edecektir."
(ZÇ-ÖZ-Y)

18.01.2013 14:54:38 TSI

Editör: Wan Haber