Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Ankara'da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti.
Beraberindeki heyet ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ASO 1. OSB'yi ziyaret eden Gana Cumhurbaşkanı Mahama'yı ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Ankara OSB'leri hakkında bilgi veren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara'da 12 tane OSB bulunduğunu ifade ederek yönetim kurulu başkanı olduğu 1. OSB hakkında da geniş bilgi verdi, ASO olarak tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.
Türk yatırımcıları Gana'ya yatırım yapmaya davet eden Cumhurbaşkanı Mahama, "Dünya hızla değişiyor. Biz Afrika'da yükselen güçlerle işbirliği yapmak istiyoruz. Ekonomik ve sosyal alandaki partnerlerimiz arasında Türkiye'yi görmek istiyoruz. Şunda Gana'da bazı Türk firmaları var, inisiyatif aldılar ve ülkemizde çalışıyorlar. Biz Afrika'nın barış, istikrar ve demokrasi alanındaki en önde gelen ülkelerinden birisiyiz. Gana'ya bu bakımdan yatırım yapabilir, okyanusa açılımı olmayan ülkelere sıçrama tahtası olarak kullanabilirsiniz. İnşaat alanında şirketler bize gelebilir. Ecza ve ilaç alanında şirketler bize gelip okyanusa açılımı olmayan ülkelere dağıtım merkezi olarak bizi değerlendirebilirsiniz. Elektriğimizi 2 bin megavattan 4 bin megavata 4 yıl içinde çıkmayı planlıyoruz, bu alanda işler yapılabilir. Yenilenebilir enerji alanında dikkatinizi çekmek isteriz. Güneş enerjisinde elektrik üretimi konusunda işbirliği yapabiliriz. Rüzgar enerjisi konusunda işbirliği yapabiliriz. Başta okul mobilyası olmak üzere mobilya konusu önemli, mobilyacıları davet ediyoruz, bu konuda Gana'yı kullanabilirsiniz. Rafineri ve petrokimya konularında işbirliği yapabiliriz. Tarım sanayine özel itina gösteriyoruz, bu konuda işbirliği yapabiliriz. Bu alanda yatırım yaparsanız memnun oluruz. Dünya Bankası yılda 1.2 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Gana, 2011yılı senesinde yüzde 14 kalkındı, 2012'de yüzde 8.5 kalkındı, son yıllardaki kalkınma oranı ortalama yüzde 10 oranında. Hepinizi Gana'ya davet ediyoruz, gelin konuşalım" dedi.
(ÖK-ÖK-Y)

21.01.2013 17:11:52 TSI

Editör: Wan Haber