İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Liberya temaslarının ardından Gana'ya geçti. Gana Cumhurbaşkanı Johnson Dramani Mayama, Topbaş'ı makamında kabul ederek, 'İlk Askeri Darbem' isimli kitabını hediye etti.
Liberya'da BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'un oluşturduğu seçkin kişiler üst düzey paneline katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Gana Cumhurbaşkanı Mayama'nın daveti üzerine Gana'ya gitti. Cumhurbaşkanı Johnson Dramani Mayama, Başkan Topbaş'ı konutunda kabul etti. Görüşmede Başkan Topbaş'ın daveti kabul ederek kısa süreli de olsa gelmesinden memnun olduğunu belirten Gana Cumhurbaşkanı Mayama, " Yoğun bir tempo içindesiniz. Kırmadınız geldiniz. Çok teşekkür ederim. Gönül isterdi ki sizi birkaç gün daha burada ağırlayalım" dedi.
Cumhurbaşkanı Mayama, yazdığı "İlk Askeri Darbem" adını verdiği ve küçükken yaşadığı askeri darbe ve sonrası yaşadığı dramı anlattığı anı kitabını imzalayarak Başkan Kadir Topbaş'a hediye etti.
Belediye Başkanı Topbaş, Gana'da olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, "Önce İstanbulluların selam ve sevgilerini iletiyorum. Halkların kalkınması için kaynakların doğru yerlerde, doğru zamanlarda kullanılması gerekiyor. Biz Türkiye olarak büyük gelişme sağladık. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Belediye Başkanlığı yaptı, yerel yönetimleri iyi biliyor. Hizmeti önce Türkiye'ye sonra dünya ülkelerine yaymaya çalışıyor. Ben sayı Başbakanımızla 40 yıldır çalışıyorum. Biz bu tecrübemizi, bilgimizi sizlerle paylaşmaya hazırız" diye konuştu.
Gana Cumhurbaşkanı Mayama Türk iş adamlarının Ganada yatırım ve ticaret yapabileceklerini belirterek "Kapımız açık gelsinler yatırım yapsınlar, iş kursunlar. Bizim iş adamlarımızla ortaklık yapsınlar" şeklinde konuştu.
Başka Topbaş ziyarette Akra Belediye Başkanı Vandepuije'yi İstanbul'a davet ederek iş birliği protokolü imzalanması için hazırlık başlattı. Akra Belediye Başkanı ile İstanbul ve Akra arasında ticari kültürel ve altyapı çalışmalarında ortak çalışmalar yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
Kadir Topbaş Gana'da Büyükelçisi Aydın Nurhan'ın verdiği resepsiyona da katıldı. Resepsiyon da Başkan Topbaş. Gana Devlet Bakanı Mustafa Ahmet ve Akra Belediye Başkanı Vandepuije ile ortak basın toplantısı düzenledi. Kalabalık medya grubunun katıldığı toplantıda görüşmeler değerlendirildi ve yapılan ortaklık ve işbirliği hakkında bilgi verildi.
(ET-ÖK-Y)

03.02.2013 17:18:21 TSI

Editör: Wan Haber