Kayseri Galericiler Sitesi Başkanlığı görevine seçilen Ekrem Şimşek, "Dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan otomobil ticaretinin nasıl yapılacağının hiçbir kriteri yok. İsteyen istediği yerde bu işi yapabiliyor. Bizler bu genelgeye uygun hareket ederek, yerel yönetimlerin yönlendirdiği bu bölgede Galericiler Sitesi oluşturarak daraltılmış bölgede ticaretimizi yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Kayseri Oto Galericiler Sitesi Başkanlığı görevine gelen Ekrem Şimşek, "Göreve geldikten sonra birinci önceliğimiz alt yapı ve çevre düzenlemesi ile ilgili bir takım sıkıntılarımız var. Yerel yönetimlerle ilgili kurumlarla istişare içerisinde bu sorunlarımızı çözmeyi düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi Ankara'dan sonra İç Anadolu'nun en önemli açık oto pazarı ilimizde ve sitemizde bulunmaktadır. Bu açık oto pazarı ile ilgili daha düzenli, daha disiplinli kaliteyi arttıracak bir takım önlemler düşünüyoruz. Sektörün kendi içinde yaşadığı gerek yerel anlamda, gerekse genel anlamda sorunlar var. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu problemler ile ilgili çözüm önerilerini ilgili mercilere aktararak bir kolaylık sağlamayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Otomobil sektörünün bir tanımı olmadığını belirten Şimşek, "Bizim sektörün yerelde de, genelde de en önemli sorunu bu işin mesleki olarak tanımının ve yapılabilir kriterlerinin olmayışıdır. Bugün ülkemizde özellikle son 10 yılda Avrupa Birliği ile ilgili uyum yasaları çerçevesinde sektörel bazda da bir takım yeni yapılanmalar ve değişiklikler getirildi. Ülkemizde kokoreçin nasıl satılacağının kriterleri oluşurken, dünyanın ve ülkemizin en önemli sektörü olan otomobil sektörünün ikinci el ticaretin tanımı henüz yapılmadı. Bunun için araç alım satımının yapılabilirlik kriterleri oluşmalı. Federasyon olarak biz Türkiye genelinde bununla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığında ilgili birimlerle görüşüp bir yasa teklifi hazırladık. Her şeyden önce bu işin nasıl yapılacağının belirlenip bu şartlara haiz olan insanların bu ticareti yapmasını istiyoruz. Bu bize ciddi manada sıkıntı veriyor ve haksız rekabetlere uğruyoruz. Örneğin, 2005 yılından bu yana İçişleri Bakanlığının yayınladığı nüfusu 100 bini geçen il ve ilçelerde ikinci el otomobil ticaretinin belirlenmiş bölgelerde yapılmasını öngören bir genelge yayınladı. Bu genelge genelde yerelde kamu görevlilerinin mülkiye amirleri ve yerel yöneticileri bağlıyor. Hatta bununla ilgili 3 5 yıl önce hükumet genel bütçeden yerel yönetimlere ciddi de bir pay ayırdı ama maalesef gerek ilimizde gerekse ülkemizde bu genelge sahalara uygulanmıyor" diye konuştu.
Her isteyenin istediği ortamda galericilik yapabildiğini kaydeden Şimşek, "Aklıma gelen ilk örneği vereyim. Bir berber dükkanı açacak olsanız bunun bir sürü kriteri var. Bir çok belgeleri tamamladıktan sonra ancak dükkanını açabiliyor. Ayrıca eğitime dönük çıraklık, kalfalık, ustalık gibi birtakım belgelere sahip olması gerekir. Oysa dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan otomobil ticaretinin nasıl yapılacağının hiçbir kriteri yok. İsteyen istediği yerde bu işi yapabiliyor. Bizler bu genelgeye uygun hareket ederek yerel yönetimlerin yönlendirdiği bu bölgede Galericiler Sitesi oluşturarak daraltılmış bölgede ticaretimizi yapmaya çalışıyoruz. Ben buradan görevlilere seslenmek istiyorum. Biz nasıl genelgeye uygun hareket edip şehrin belirli bölgelerinde konuşlandırılıyorsa, genelgenin buyurduğu gibi site dışarısında başka yerlerde otomobil ticaretinin yapılmaması öngörülüyorsa bu genelgeyi ilgililerin takip edip uymasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
(AÖ-Y)

01.02.2013 12:04:09 TSI

Editör: Wan Haber