Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen ve 3 gün açık kalan 'İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı GAİF 2012', hedefinin çok üzerinde beklentilerle kapılarını kapattı.
Binlerce işsize iş kapısının aralandığı GAİF 2012 Fuarı, 35 bin ile 40 bin arası ziyaretçiyi ağırladı. Gaziantep Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, "Birçok firma iş başvurusunda bulunanları hemen fuardan fabrikaya yönlendirdi. 75 firma stant açmıştı. Her standa sadece 1 günde 300-350 dolayında özgeçmiş ve iletişim bilgisi bırakıldı" dedi.
Siraç Ekin, fuara gelen iş arayanların ilk kez kendilerine iş bulacak olan 'iş ve meslek danışmanları' ile tanıştığını da söyledi.
7-9 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ve yoğun bir katılımın gerçekleştirildiği Gaziantep İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın beklentileri çok fazlasıyla karşıladığı belirtilirken, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde 75 firma ve kurumun yanı sıra, dezavantajlı kesimlerin üye olduğu derneklerin de stant açtığı fuarı, 3 günde 35 bin ile 40 bin arası ziyaretçinin gezdiği, panel ve konferansları izlediği bildirildi. Fuar ziyaretçilerinin yarısının kadınların olması ise, kadın istihdamının önemini bir kez daha ortaya koydu.
Fuarı değerlendiren İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, "Bu fuarda bir organize sanayi bölgesini buraya taşımış olduk. Çeşitliliğiyle, işverenin nitelikli işçi arayışı ve niteliksiz işçi arayışını bir araya getirmekle, iş arayanların da stantlara, insan kaynakları müdürlerine ulaşarak onlara sürekli özgeçmiş vererek, aradıkları işi kendileriyle paylaşarak müthiş bir katılım sağlandığını kendilerinden bilgi aldık. Her standa gittiğimizde 'biz o ön başvuru formlarımızı yetiştiremiyoruz' dediler. Günde her bir stant yaklaşık 300-350 kişiyle özgeçmiş aldı, iletişim bilgisi aldı. Fuar sonrasında onları iş yerlerine davet edecekler, onlarla görüşecekler, iş görüşmesi yapacaklar. Hatta bazıları burada biz zaman geçirmeyelim diyerek direkt kendi fabrikalarına yönlendirdiklerini söyleyenler de oldu" diye konuştu.
Yıl sonu istihdam hedefleri olan 10 binin çok üzerine çıkacaklarına vurgu yapan Ekin, "Biz bu işin bilincinde kalarak, hedefimiz ne kadardı bu işe çıktığımızda; 7 bin 750 kişilik bir istihdam sağlamıştık. Ancak biz son dönemde, son 10 günlük dönem içerisinde bu fuarın başlangıcını yapar yapmaz hedef belirlemiştik. Biz bu fuarla istihdam sayımızı 10 bine çıkaracağız demiştik, bu fuar sayesinde de 3 bin kişiyi istihdam edeceğiz demiştik. Ben stantları son gün kontrol ettiğimde, elime gelen envanter kayıtlarına baktığımda 10 bin sayısını daha fuarın birinci günü aştığımızı gördük" dedi.
Fuarın açıldığı gün Vali ve milletvekilleri ile fuara katılan firmaların bu fuarın yılda bir kaç kez yapılması talebinde bulunduğuna dikkati çeken Ekin, "Burada önemli olan bir şey var, kalıcı bir şey yaptık. Milletvekillerimiz, Valimiz, işverenlerimiz bizden bu fuarın yılda bir kere değil, yılda birkaç kere yapılmasını istediler, hatta iki-üç kere yapılmasını istediler. Böyle bir performansın, böyle bir talebin, böyle bir isteğin bu kadar yoğun olduğunu, Gaziantep'te yapılan, ilk defa yapılan böyle bir fuarın böyle bir ilgi görmesi, herkesin dikkatini çekmiştir, kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Ben şunu söylüyorum; açacağımız mesleki eğitim kurslarıyla, işsiz insanları işe yönlendirerek, mesleksiz insanları mesleklere yönlendirerek Gaziantep'te çok önemli olan bu niteliksiz eleman teminindeki sorunu çözeceğiz diye düşünüyorum. Fuarda bize sponsor ve destek olan 22 firma ve kuruma teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Fuara gelen ve kayıt yaptıran iş arayanların artık bir 'iş ve meslek danışmanı' olacağını ve kişinin işe yerleştirilene kadar o danışman tarafından takibinin yapılacağını aktaran Ekin, "İş arayanlar fuarda iş ve meslek danışmanlarıyla tanıştı. İŞKUR'un veri tabanına kayıtlı olan işsizleri de bu sayede güncellemiş olduk. Artık iş arayan herkesin iş ve meslek danışmanı olacak. Bizim bu danışmanlarımız iş arayan o kişilere iş buluncaya kadar danışmanlık yapacak, yardımcı olacak, yönlendirme yapacak" şeklinde konuştu.
(HD-SO-Y)

10.12.2012 14:24:51 TSI

Editör: Wan Haber