Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, öğrenci kayıt harçlarının yatırıldığı bankadan 480 bin lira değerinde promosyon aracın alındığı iddiaları üzerine açıklamalarda bulunarak, aracın üniversite kayıtlarına geçirildiğini, halen rektörlük hizmetinde kullanıldığını ve demirbaşa kayıtlı olduğunu söyledi.
Fırat Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, konuyu fark ettikten sonra prosedür gereği Yüksek Öğrenim Kurumu'na (YÖK) bildirdiklerini belirtti. Tanyıldızı, "Biz yönetime geldikten sonra yapılan rutin denetimler sonrasında Nisan ayında Vakıflar Bankası ile bizim cari hesaplar üzerinde yapılmış olan protokol ile bizim iç denetçiler bazı tutarsızlıklar tespit etmişti. Bizde bu tutarsızlıklarla ilgili olarak, iç denetçilere raporu oluştu. Bir önceki Rektör Prof. Dr. Fevzi Bingöl ismi geçmesi nedeniyle, yasa gereği YÖK'e gönderdik. Bu işler yürürken YÖK sayfası hackerler tarafından hacklanmiş ve aslı da sanal ortamda bulunmayan bu dosyalar internete düşmüş. Dosyanın içeriği ile ilgili bir şey diyemem. Bu dosya ön incelemeydi bizim gönderdiğimiz dosya soruşturmayı YÖK karar verecekti. Dosya tamamlanır, soruşturma kararı çıkarsa açıklama yaparız" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan eski Rektör Prof.Dr. Fevzi Bingöl de çıkan haberlerin tamamen asılsız olduğunu, yasal haklarını kullanacağını ifade etti. Prof. Dr. Fevzi Bingöl, "Gazetelerde 'FÜ'de şok' başlığıyla verilen haber tamamen asılsız olup bu nedenle de bu konuyla ilgili yasal haklarımı kullanacağım. Üniversiteler devlet bankalarıyla gerek öğrenci harçlarıyla ilgili gerekse de maaşların dışında paralarla ilgili hesaplar açabilir ve burada da paralarını tutabilirler. Biz de de benden önceki rektörün Vakıflar Bankası'na yazdığı yazı üzerine protokol gereği öğrenci harçlarımız Vakıflar Bankası aracılığıyla toplanmakta ve toplandığı ayın sonunda üniversitenin Ziraat Bankası hesabına yatırılmaktadır. Toplanma süresi içinde binde 3'te promosyon vererek, o promosyonla toplanan para ile birlikte yine üniversitenin hesabına yatırılmaktadır. Öğrenci harçlarıyla ilgili yapılan harcamalarının tamamı Ziraat Bankası aracılığıyla yapılmakta. Ve bu para ile kesinlikle araç alınması söz konusu değildir. Bu tamamen öğrencilerin sağlık, kültürel, sportif giderlerini harcanmaktadır. O nedenle oradan bu araç alınmamıştır. 23 Ekim 2010'da noter kanalıyla yapılan anlaşma ile Vakıflar Bankası kanalıyla üniversitemize bile bedel karşılığında hibe edilmiştir. Bu araç üniversiteye tescil edilmiş demirbaşlarda kayıtlıdır. Benden sonraki rektör de bu aracı makam aracı olarak kullanıyor. Ayrıca bahar şenliklerinde öğrenci harçlarından alınan bir para şenlik yapmadık. Vakıflar Bankası bahar şenliklerine sponsor oldu. Özel bankalar ve kamu bankaları bu tür öğrenci sosyal faaliyetlerine sponsor oluyorlar. Bir de bankada bir miktar paranın bulunduğu söyleniyor. Bu doğrudur. Bu üniversitenin parasıdır aslında bu parayı bankanın bizim hesaplarımıza göndermesi gerekirdi. Gönderilmemiş ise protokol gereği yasal faiziyle birlikte istenebilir. Bu parada yine öğrenci harcı olmayıp üniversitenin özel yani maaşlar dışında kalan bütçesi ile araştırmalarda alanın projeler ile ilgili hesaplar var onlardan hangisi olduğunu tam bilmiyorum. Dolayısıyla haber asılsızdır. Öğrenci harçlarıyla alınan bir tek araç yoktur. Araç tamamen Vakıflar Bankası tarafından üniversitemize hibe edilmiştir" diye konuştu.
(EK-YRT-AŞ-Y)

09.01.2013 16:00:24 TSI

Editör: Wan Haber