Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 32 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirdiği kentsel planlama projesi "Gaziantep-Kilis Yolu Ekolojik Yaklaşımlı Yerleşke Tasarımı" ile, Fransa'dan alt yapı ve fizibilite çalışmaları için hibe desteği sağladı.
Bu çalışma ile Gaziantep'in 'Ekolojik Antep EKOTEP' sloganına uygun, enerji tüketimini minimum seviyeye çekecek, kentsel atığın dönüşümünü sağlayacak, doğal kaynaklarını kullanarak tükettiği enerjinin en üst düzeyde üretecek bir kent sistemi oluşturulması hedefleniyor. Ekolojik kent ile ilgili fizibilite çalışmasına Fransa tarafından 600 bin euroluk hibe desteği sağlandı.
İstanbul'daki Fransız Sarayı'nda düzenlenen törende, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bircq ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey arasında anlaşma imzalandı. Ayrıca, Nicole Bircq'in katılımıyla, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Fransa'nın Rouen şehri toplu taşıma işletmesi La Crea'dan satın alınması planlanan 28 tramvay vagonuna dair iyi niyet anlaşması da, La Crea Başkanı Frédéric Sanchez ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey arasında yapıldı.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Bircq, "Önceliklerimden biri kentte daha iyi yaşama projemiz. Bu açıdan Gaziantep, benim ilgimi çeken kentlerden biri çünkü Gaziantep öncü bir şehir. Gaziantep, hem tarihi dokusu ve kültürel zenginliği, hem de gelişmiş bir sanayi kenti olmasıyla öne çıkıyor. Son yıllarda çok önemli adımlar atılmış, çok önemli bir gelişim süreci yaşamış bir kent. Bu anlamda Gaziantep'e hizmet sunabilecek bütün şirketler de benimle birlikte Fransa'dan geldiler" dedi.
"Bundan sonra Gaziantep bizim için en meraklandığım kentlerden biri" diyen Madam Bircq, en kısa zamanda kenti ziyaret etmek istediğini de belirtti.
Başkan Güzelbey ise konuyla ilgili olarak, atılan imzanın çok anlamlı olduğunu kaydederek, "Fransa Dış Ticaret Bakanı'nın katılımı ile yaptığımız protokol bizim için çok anlamlı. Biz daha önce Fransız Kalkınma Ajansı ile önemli projelere imza attık. Bugünkü işbirliğimizin sonucunda Gaziantep'e çok şey kazandıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Bu arada, çalışmayı destekleyen gelişmelerden biri, İklim Eylem Planı kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) arasında yapılan ortaklık sözleşmesi oldu. Bu kapsamda Eylül 2011 tarihinde 'Gaziantep İklim Değişikliği Eylem Planı: Enerji ve Sera Gazı Emisyon Profili Ön Eylem Planı ve Uygulama Stratejisi' hazırlandı. Çalışma, ICE, Mavi Consultants ve Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülürken, AFD ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse ediliyor.
Gaziantep-Kilis Yolu Proje alanında yapıların ruhsat alabilmesi için uyması zorunlu olan ekolojik kriterler bulunuyor. Bu kriterler doğrultusunda oluşturulan Ekolojik Teşvik Sistemi, alanında yasa ile desteklenen tek teşvik sistemi olma özelliği taşıyor. Ekolojik Teşvik Sistemi'nde vatandaşlar, belediyeden veya ilgili bakanlıklardan teşvik kredisi de alabilecek.
(HD-SO-Y)

16.01.2013 13:08:12 TSI

Editör: Wan Haber