Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, "Türkiye'de 400 şirketimiz var. Aslında bu da olması gereken düzeyde değil ama biz Türk şirketlerinin de Fransa'da yatırım yapmasını istiyoruz" dedi.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Bricq, Sait Halim Paşa Yalısı'nda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile bir araya geldi. Fransız CEO'ların da yer aldığı programda bir konuşma yapan Nicole Bricq, Fransa için Türkiye'nin sanayi alanında önemli bir ortak olduğunu söyledi. Türkiye ile Fransa'nın diyaloglarının iyi olduğunu anlatan Bricq, "Bu diyalog, dilerim ekonomide de olur. Burada şirketlerin diyaloğu daha önemli. Kuşku yok, ülkelerin ticaretini artıracak olan şirketlerdir. Devlet olarak THY, uçak adedini artırmayı dilediğinde gerekeni yaparız. Yine Türkiye'nin enerji ile ilgili davetlerine sıcak bakarız. Yenilenebilir kaynaklar olsun, nükleer reaktörler olsun gereken katkıyı yaparız. Ama bunların biri dahi, şirketlerin diyaloğundan önemli değildir" diye konuştu.
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin Avrupa'da büyük atılım yaptığını anlatan Nicole Bricq, "Türkiye'de 400 şirketimiz var. Aslında bu da olması gereken düzeyde değil ama biz Türk şirketlerinin de Fransa'da yatırım yapmasını istiyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye ile Fransa'nın toplam milli gelirinin 3,5 trilyon dolar, dış ticaretinin 1,7 trilyon dolar olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Fransa, 2010 yılında en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülkeydi. Türkiye, Fransa'nın ithalatında 15. sırada yer almıştır. Fransa'da yaşayan 600 bine yakın Türk vatandaşımız var. Siyasi ve ekonomik ilişkilerde önemli bir köprü vazifesi görüyor. Bugüne kadar Türk firmalarının dünyadaki toplam yatırımlarının 20 milyar dolar olduğunu ifade ettiğimizde, ihracatın 1/20'sini Fransa'ya yapmış durumdayız. Bilhassa Fransız firmalar, Türkiye'de 6,2 milyar dolarlık yatırım yapmıştır. Kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Otomotiv sektöründe ticari ilişkiler var. Mobilya, tekstil, ulaştırma, depolama, lojistik konuları, beyaz eşya inşaat gibi sektörlerde önemli işbirliği potansiyelleri görüyoruz."
Türkiye'nin ihracat ile büyüyen bir ülke olduğunu belirten Çağlayan, "2011'de Türkiye yüzde 8,5 büyüdü. Avrupa Birliği büyüme ortalaması yüzde 1,5 oldu. Demek ki Türkiye, üye olsa birlik yüzde 1,5 değil, 1,8 büyüyecekti. Ülkem, birliğin büyümesine yüzde 20 katkı sunacaktı" dedi.
(MH-ET-OK-E)

16.01.2013 14:45:22 TSI

Editör: Wan Haber