PARİS - Fransa'da muhalefet partisi Halk Hareket Birliği'nde bir haftayı aşkın süredir devam edengenel başkanlık krizi partinin bölünmesine yol açtı. Başkan adaylarından François Fillion, mecliste yeni bir grup kuracağını açıkladı. Bugün kendisine destek veren milletvekilleriyle buluşan Fillion, partide yeni bir seçim yapılana kadar bu kararlarından dönmeyeceklerini söyledi. Üç ay içinde yeniden seçime gidilmesi çağrısını yineleyen eski başbakan, bu seçimin tamamen bağımsız kurulların gözetiminde olması gerektiğini vurguladı.

Milletvekillerine hitap eden Fillion "UMP sizsiniz, işte bunda hiç şüphe yok." diye konuştu. UMP'nin Fransa'nın partisi olduğunu söyleyen Fillion, "Krizden çıkmak için tek yol gerçek demokrasi." ifadesinde bulundu. François Fillion'un kuracağı yeni grupa ise 120 milletvekilinin katılacağı iddia edildi.

Bu arada UMP'li senatör Gerard Longuet, François Fillion'un yeni grup kurma kararının Meclisle ilgili olduğunu, Senato için böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Nicolas Sarkozy'nin halefini belirleyen seçimler 18 Kasım'da gerçekleştirilmişti. Seçimlerin üzerinden 24 saat geçtikten sonra açıklanan sonuçlarda ise Jean François Cope'nin 98 oyla seçimi kazandığı belirtilmişti. Sonuçlara itiraz eden diğer aday François Fillion ise Fransa'nın dış bölgelerindeki oyların sayılmadığını, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmişti. İtirazları değerlendiren parti tahkim kurulu, Cope'un başkanlığını tasdiklemişti. CİHAN

Editör: Wan Haber